Snowden’in ilk fotosu yayınlandı, Rusya’da kalmak istiyor

Snowden’in ilk fotosu yayınlandı, Rusya’da kalmak istiyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da Şeremetyova Havalimanı’da transit bölgede kalan CIA eski çalışanı Edward Snowden, yerli ve yabancı 13 insan hakları temsilcisi ile bir araya geldi. Snowden Rusya’da kalmak istediğini belirtirken, ABD ile ilişkilerine zarar vermek istemediğini de vurguladı.

İnsan hakları gözlemcisi Tanya Lokşina, toplantıda çektiği fotoğrafı Twitter’dan paylaştı. Snowden’in yanıbaşında WikiLeaks aktivistlerinden Sarah Harrison’un oturması dikkat çekiyor. Lokşina, Snowden’in Rusya’dan siyasi sığınma talep etmeye karar verdiğini açıkladı.

Şeremetyova Havalimanı sözcüsü Anna Zaharenkova, sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 13 kişilik bir heyetin transit bölgede oluşturulan özel alanda Snowden’le görüştüğünü söyledi.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Snowden’in ABD aleyhine çalışmamak şartıyla Rusya’da kalabileceği yönündeki kararlarını hatırlattı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, CIA eski çalışanı ile Rus istihbaratının herhangi bir çalışma içinde bulunmadığını, ABD aleyhine çalışmamak kaydıyla Snowden’in Rusya’da kalabileceğini belirtmişti.

Rus avukat Vyaçıslav Nikonov, Snowden’in Moskova’nın ortaya koyduğu ABD çıkarlarına zarar vermeme ön şartını kabul ettiğini açıkladı. Snowden’in vatansever olduğunu ve ABD’nin çıkarlarına zarar vermeyi düşünmediğini kaydeden Nikonov, bunun Moskova’nın onayını almak için önemli bir garanti olduğunu vurguladı.

Sivil toplum örgütü temsilcileri görüşme sonrası yaptıkları açıklamada Snowden’in Rusya’da özgürce hareket etmek istediğini kendisine ilettiklerini söyledi. Değerlendirmede, “O özgürce hareket edebilmek için Rusya’dan siyasi sığınmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Havalimanında her şeyin güzel olduğunu ve herhangi bir sorunu olmadığını belirtti. Tek sorun özgürce hareket edememesi.” bilgisi aktarıldı.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, CIA eski çalışanının sınır dışı edilmemesi yönündeki kararının çok doğru olduğunu belirtti. Bazı şeylerin kısa vadede elde edilecek karlardan daha önemli olduğunu hatırlatan Snowden, “Eğer Snowden, Rusya’ya siyasi sığınma için başvurursa, bu talep değerlendirilir. Rusya Devlet Başkanı Putin, Snowden’in siyasi sığınma hakkı alabilmesi için ABD aleyhine çalışmalarını durdurmasını istemişti. Bu durum halen geçerli, bunun dışında Rusya yönetimi bir başka açıklama yapmadı.” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.