Snowden sığınma tekliflerine hala cevap ver(e)medi

Snowden sığınma tekliflerine hala cevap ver(e)medi

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) eski ajanı Edward Snowden’ın geleceği bilmeceye dönüştü. Venezuela Snowden’a bir kez daha sığınma teklifinde bulurken, Snowden’ın yanıtı hâlâ bilinmiyor.

Moskova’daki Şeremetyevo Havaalanı’nın transit bölümünde bulunduğu söylenen Edward Snowden’ın Venezuela’nın sığınma teklifini kabul edip etmediği hâlâ cevapsız. Snowden’a ikinci kez iltica teklifinde bulunan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Bağımsız Venezuela adına, genç Edward Snowden’a siyasi sığınma hakkı tanımaya karar verdik” şeklinde konuştu. Venezuela’nın ulusal kahramanı Simon Bolivar’a atıfta bulunan Maduro, ABD’yi kastederek “Bolivar’ın evlatları İmparatorluk’tan korkmaz” dedi.

Caracas’a nasıl gidecek?

Venezuela, Snowden’dan yanıt beklerken teklifi kabul etmesi halinde Snowden’ın Moskova’dan Caracas’a nasıl götürüleceği de merak konusu. Zira Moskova’dan Caracas’a doğrudan uçuş bulunmuyor.

Avrupa hava sahasını kullanması halinde de Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in karşı karşıya kaldığı durumun tekrarlanması olası. Moskova’daki bir konferanstan ülkesine dönerken Morales’in uçağı, içinde Snowden’ın bulunduğu şüphesiyle Viyana’da inişe zorlanmıştı.

ABD’nin Snowden’ı iade etmesini istediği Rusya ise tarafsız bir tutum izlemeye çalışıyor. Snowden’ın yasal çerçevede Moskova’daki havaalanının transit bölümünde bulunduğunu belirten Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya’nın uluslararası hukuk kurallarına bağlı kaldığını ve bu konuda Rusya’nın karar veremeyeceğini savundu.

Rus siyasetçi Aleksey Puşkov da Snowden’ın geleceğini sığınacağı ülke ile belirlemesi gerektiğini söyledi. Venezuela’nın yanı sıra Nikaragua ve Bolivya da Snowden’a iltica teklifinde bulunmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.