Snowden liderlerin dinlenmesi ile ilgili ek bilgi paylaşmayacak

Snowden liderlerin dinlenmesi ile ilgili ek bilgi paylaşmayacak

CIA eski çalışanı Edward Snowden’in avukatı Anatoli Kuçerena, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dünya liderlerinin dinlenilmesi ile ilgili bir kısım yabancı istihbarat servislerinin detaylı sorularına cevap verilmeyeceğini söyledi.

Amerikan özel servis elemanlarının Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i dinlediğini kaydeden Alman yetkililerin Snowden’den ek bilgi almak istedikleri iddia edilmişti.

ABD ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında soğuk rüzgarların esmesine neden olan dinleme skandalı ile ilgili Interfax’ın sorularını cevaplayan Kuçerena, “Snowden Rusya yasalarına göre Rusya’da bulunuyor. Dışarı çıkması mümkün değil. Rusya dışına çıktığında mevcut statüsünü kaybeder. Bununla birlikte, mevcut anlaşmaya göre, Rusya’da bulunduğu süre içerisinde herhangi bir bilgi paylaşımında bulunamaz…” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Snowden’in ABD aleyhine çalışmayı durdurması karşılığında Rusya’da geçici siyasi sığınma hakkı vereceklerini ifade etmişti. Snowden Rusya’dan 1 yıl süre ile geçici siyasi sığınma hakkı aldı.

Kuçerena, Snowden’in Rusya’da büyük bir şirkette iş bulduğu, 1 Kasım’dan itibaren de çalışmaya başlayacağı bilgisini verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) yürüttüğü telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran CIA ve NSA eski çalışanı Snowden Hong Kong’a kaçmak zorunda kalmıştı.

Hong Kong’tan Rusya’nın başkenti Moskova’ya 23 Haziran’da gelen CIA eski çalışanı Snowden, Havana’ya gitmeyi planlıyordu. Uçuş gerçekleşmeyince Snowden, Rusya’dan 16 Temmuz’da geçici siyasi sığınma için başvurdu. Şeremetyova Havalimanı’nda transit bölgede haftalarca kalmak zorunda kalan Snowden Rusya’nın 1 Ağustos’ta siyasi sığınma hakkı vermesinin ardından özgür kalmıştı.

Snowden’in iadesine olumlu cevap vermeyen Rusya ile ABD’nin ilişkileri gerilmiş, Başkan Barack Obama, Moskova ziyaretini iptal etmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.