Snowden belgeleri İngiltere’yi zora soktu

Snowden belgeleri İngiltere’yi zora soktu

İngiltere, eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden tarafından ele geçirilen ve istihbarat tekniklerini içeren çok gizli birçok belgeye Rusya ve Çin tarafından erişim sağlanınca ajanlarını bazı ülkelerden çekmek zorunda kaldı.

BBC ve Sunday Times’ın üst düzey devlet ve istihbarat teşkilatı yetkililerine dayandırdığı haberlere göre; ajanlar, Rusya’nın bir milyonu aşkın belgenin şifresini çözmesinin ardından bazı ülkelerden geri çekildi.

Sunday Times’a konuşan İngiliz hükümetinden bir kaynak, “Rusların ve Çinlilerin bilgi sahibi oldukları bir vaka. Bu ajanların yerlerinin değişmesi gerektiği anlamına geliyor ve nasıl çalıştığımızı öğrenmeleri, kritik bilgileri ele geçirmemizi durdurdu” dedi.

Bir başka hükümet yetkilisi de Çin’in, ABD ve İngiltere’nin istihbarat tekniklerini su yüzüne çıkacak belgelere ulaştığını ve bunun da ajanların kimliklerinin belirlenmesine yol açabileceğini belirtti.

ÖLDÜRÜLMEMELERİ İÇİN GERİ ÇEKİLDİ

Sunday Times’a konuşan İngiliz istihbaratından bir kaynak ise “Rusya ve Çin’in, Snowden’ın belgelerine ulaştığını ve potansiyel hedefleri belirlemek için ipucu arayacaklarını biliyoruz. Snowden büyük zarar verdi. İstihbarat teşkilatları, kimliklerinin tespit edilmesi ve öldürülmelerinin önüne geçmek için ajanlarını operasyonlardan çekmek zorunda kaldı” dedi.

Şimdilerde Rusya’da yaşayan eski CIA ve NSA sistem analisti Snowden, ABD istihbarat teşkilatının internet ve telefon izleme bilgilerini medyaya sızdırdıktan sonra 2013 yılında ABD’de ayrılmak zorunda kaldı.

Snowden tarafından sızdırılan belgeler, Haziran 2013’te dünya medyasının manşetlerini süsledi. İngiliz Guardian gazetesi, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin milyonlarca Amerikalının telefon kayıtlarını topladığını haberleştirmişti.

Snowden’ın ABD’den kaçmadan önce 1.7 milyon gizli belgeye ulaştığı tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.