Snowden ABD’nin Merkel’i dinlemesiyle ilgili ifade vermeye hazır

Snowden ABD’nin Merkel’i dinlemesiyle ilgili ifade vermeye hazır

Rusya’da geçici siyasi sığınma alan CIA eski çalışanı Edward Snowden’in, ABD istihbarat güçlerinin Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i dinlediği ile ilgili, Alman savcılara ifade vermeye hazır olduğu ifade edildi.

 

Alman basınına atıfta bulunan Rus medyasına göre konuyla ilgili açıklamayı, Almanya Federal Meclisi milletvekili Hans-Kristian Shtrebele yaptı. Alman milletvekili, “Snowden ya Moskova ya da Almanya’da Alman güvenlik güçlerine ifade vermeye hazır. CIA eski çalışanı çok şey bildiğini ima etti. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Snowden’in başka bir yere hareket etmesini bloke etmesine rağmen O Almanya’ya gelmeye hazır. Fakat bunun için Snowden’in gelişi için tüm koşulları net belirlemek lazım.” dedi.

 

Açıklamanın ardından Rus İnterfaks haber ajansına konuşan bir kaynak, “Muhtemelen Snowden, Alman yetkililere ifade vermek için Rusya dışına çıkmayacak. Snowden’in Rusya’nın dışına çıkması fiiliyatta mümkün değil. Bu durumda o mülteci statüsünü kaybeder ve ABD’in müttefik ülkeleri tarafından Washington’a teslim edilebilir. Almanya Başsavcılığı, Rusya’ya kendi temsilcilerini ya da soruları yazılı şekilde Snowden’e gönderebilir.” dedi.

 

Dün Snowden’in Rus avukatı Anatoli Kuçerena, NSA tarafından dünya liderlerinin dinlenilmesi ile ilgili bir kısım yabancı istihbarat servislerinin detaylı sorularına cevap verilmeyeceğini söylemişti.

 

NSA’nın yürüttüğü telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran CIA eski çalışanı Snowden Hong Kong’a kaçmak zorunda kalmıştı. Hong Kong’tan Rusya’nın başkenti Moskova’ya 23 Haziran’da gelen CIA eski çalışanı Snowden, Havana’ya gitmeyi planlıyordu. Uçuş gerçekleşmeyince Snowden, Rusya’dan 16 Temmuz’da geçici siyasi sığınma için başvurdu. Şeremetyova Havalimanı’nda transit bölgede haftalarca kalmak zorunda kalan Snowden Rusya’nın 1 Ağustos’ta siyasi sığınma hakkı vermesinin ardından özgür kalmıştı. Snowden’in iadesine olumlu cevap vermeyen Rusya ile ABD’nin ilişkileri gerilmiş, Başkan Barack Obama, Moskova ziyaretini iptal etmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.