Slovenya’nın ABD Büyükelçisi: “AB, 2004 genişlemesini sindiremedi, Türkiye’yi kucaklamalı”

Slovenya’nın ABD Büyükelçisi: “AB, 2004 genişlemesini sindiremedi, Türkiye’yi kucaklamalı”

Slovenya’nın Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika büyükelçisi Roman Kirn, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin daha kucaklayıcı olması gerektiğini söyleyerek, “Üyelik Türkiye’yi de kapsamalı. AB üyeliği, Türkiye ve benzeri devletleri demokratik, siyasi ve ekonomik reformların yapılmasına teşvik eder” dedi.
Washington merkezli çatı kuruluşu Türki Amerikan Birliği’nde (TAA) ‘Slovenya’da Özgürlüğün 20 Yılı’ başlıklı bir konuşma yapan Kirn, AB genişleme sürecinin birliğe 12 yeni üyenin katıldığı 2004 açılımından sonra yavaşladığının altını çizdi. Büyükelçi, “Sorun o ki AB henüz 2004 genişlemesini tam olarak sindirememiş. Şu an AB’nin genişlenmesi ile ilgili zorluklar yaşanıyor” diye konuştu. AB’nin genişlemede yeterli kapasiteye ulaştığına dair birbiriyle çelişen görüşler bulunduğunun altını çizen Kirn, “Slovenya’nın bu konuya bakışı, AB genişlenmesinde sınırın olmaması yönünde. AB yeni üyeleri kucaklamak için  politikalarını genişletmesi lazım” şeklinde konuştu.

AB entegrasyon sürecinin Slovenya için önemine de değinen Kirn, “AB’ye entegre olmak özellikle yeni kurulmuş, yeni özgür olmuş, yeni demokratikleşmiş devletler için çok önemli” diye konuştu. Siyasi elit ve toplumun, değişim için teşvike ihtiyaç duyduğunu söyleyen büyükelçi, “Siyasi değişimler kendi kendine gelmiyor. AB bu manada her hangi bir devlette siyasi ve ekonomik kurumsallaşma mekanizmasının gelişmesi, toplumsal dönüşüm ve kalkınma adına motor rolü oynuyor” diye konuştu.

Programın sonunda büyükelçiye TAA başkanı Faruk Taban tarafından bir hediye takdim edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.