Siyasal krizdeki Yemen’de bombalar patladı: 70 ölü

Siyasal krizdeki Yemen’de bombalar patladı: 70 ölü

Şii Husi milislerinin geçen ay başkent Sana’yı işgal etmesinden bu yana içine girdiği yeni siyasi çalkantıdan kurtulmaya çalışan Yemen’de dün gerçekleşen iki intihar saldırısında yaklaşık 70 kişi hayatını kaybetti.

İntihar saldırılarının en büyük şüphelisi terör örgütü El Kaide’nin Yemen kolu da 15 Şii askerin kafalarının kesildiği bir video yayınladı. İlk saldırı Sana’da Şiilerin gösteri yapmaya hazırlandığı Tahrir Caddesi’ndeki bir Husi kontrol noktasını hedef aldı. Beline sardığı bombayı kontrol noktasında patlatan saldırgan, 47 kişinin ölümüne neden oldu. Ülkenin güneyindeki Mukalla liman şehrinde bomba yüklü aracını güvenlik noktasına süren bir saldırganın havaya uçmasıyla en az 20 asker hayatını kaybetti.

Husiler, Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin başbakan olarak ‘dış güçlerin kuklası’ dedikleri Ahmed Evad bin Mubarek’i aday göstermesine kızmış ve destekçilerini dün büyük bir gösteri düzenlemeye çağırmıştı. Saldırının ardından ise sabah saatlerinde Bin Mübarek başbakan olmayacağını açıklamasına rağmen, gösteri planlandığı şekilde gerçekleştirildi. Ülkenin kuzeybatı bölgelerine hâkim olan Husiler, geçen ay güvenlik güçlerini mağlup ederek başkentte kontrolü ele geçirmiş, ancak uluslararası toplumun baskısıyla kimi taleplerini kabul ettirdikleri bir anlaşma imzalamaya razı olmuştu. Anlaşmaya göre, Cumhurbaşkanı yeni bir başbakan ve kabine atayacak, yakıtta uygulanan ancak kaldırılan sübvansiyonlar yeniden uygulamaya konulacak ve Husilerden siyasi danışmanlar atanacaktı. Bunun karşılığında ise silahlı Şii milisler başkentten çekilecekti.

Yemen’de Ensar el Şeria adını da kullanan El Kaide, 2011 yılı Arap Baharı protestolarıyla Yemen’de iktidarın devrilmesi, ordunun parçalanması ve kırsal kesimde devlet otoritesinin yok olmasıyla, ülke genelinde etkisini artırmıştı. ABD, yıllardan beri ‘El Kaide’nin en güçlü kolu’ olarak nitelendirdiği Yemen’deki örgüt hedeflerine insansız hava araçlarıyla saldırılar gerçekleştiriyor. Uzmanlar, Şii milisler Sana’da kaldığı müddetçe zaten zayıf olan merkezî otoritenin iyice ellerinin kollarının bağlandığına dikkat çekiyor. El Kaide’nin geçen hafta Şii hedeflerine saldıracağı tehdidinin ardından dün yaşanan saldırıları kimse sürpriz olarak görmüyor.

Kimi gözlemciler, Yemen’deki istikrarsızlığı, Suudi Arabistan ile İran’ın kendilerine yakın gruplar yoluyla yürüttükleri örtülü savaşın bir sonucu olarak görüyor. Yemen’le paylaştığı uzun sınırı Husilerin kontrolünde olan Riyad, Sana’nın da Şiilerin kontrolüne girmesinden endişe ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.