Sırp Kasap Lahey’de soykırım işlemekten dolayı suçlu bulundu

Sırp Kasap Lahey’de soykırım işlemekten dolayı suçlu bulundu

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Sırp Lider Radovan Karaciç’i Yugoslavya İç Savaşı’nda işlediği suçlardan dolayı suçlu buldu. Mahkeme, Karaciç’in savaş suçu işlediği ve soykırım yapmaktan dolayı mahkum etti.

Mahkeme, 1995 yılında Karaciç’in 8 bin 783 insannın Srebrenista’da katledilmesini soykırım olarak değerlendirdi. Karaciç’in hakkında yapılan 11 suçlamadan 10’undan dolayı suçlu bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), mahkemeninin kararını memnuniyetle karşılırken, hukukun er ya da geç işleyeceğini dile getirdi. BM İnsan Hakları Komiserliği yetkilisi Zeyd Raad El-Hüseyin, “Karar, güçlü ya da dokunulmaz olduklarını düşünsede bazıları,bu tip suçları işleyenlerin adaletten kaçamayacaklarını bilmeleri gerektiğini gösterdi” dedi.  Karaciç, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.

70 yaşındaki Karaciç, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad’da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.

Lahey’de yapılan duruşmada Karaciç, kendisinin savaşın durması için çalıştığını ileri sürmüştü. Ancak deliller ve tanıkların ifadesi Karaciç’in savaş suçu işlediğini belgelemişti.

Karaciç, Temmuz 1995’teki Srebrenistan’da 8 binden fazla Boşnak erkek ve çocuğu katleden Sırp güçlerinin komutanıydı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.