Sırp Kasabı Mladic, Karadzic’i savunmayı reddetti

Sırp Kasabı Mladic, Karadzic’i savunmayı reddetti

Sırp kasabı lakaplı Bosna Sırp eski komutanı Ratko Mladic, Lahey’deki savaş suçları mahkemesinde Bosnalı Sırp eski lideri olan Radovan Karadzic’in davasında savunmanın tanığı olarak dinlenmeyi reddetti.

 

1990’ların ortasında biten ve yüzbinden fazla insanın yaşamına mal olan Bosna savaşından sonra Mladic ve Karadzic yine televizyon ekranlarında boy gösterdi. Bosnalı Müslümanlara karşı savaş suçu işlemekle itham edilen Mladic ile Karadzic ikilisi Lahey’deki Birleşmiş Milletler (BM) mahkemesinde ‘‘insanlığa karşı savaş suçu’’ işlemekle yargılanıyor. Lahey’deki BM mahkemesini ”şeytani bir kurum” diye suçlayan Ratko Mladic, eski liderinden gelen tanıklık çağrısını ”kendi davasına zarar verebileceği” gerekçesiyle reddettiğini açıkladı.

 

Radovan Karadzic’in dosyasında yer alan toplam 11 suçlamadan biri Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da soykırım uyguladığı iddiası. Salı günkü duruşmada Karadzic’in avukatı, ”Bosna savaşında ne olup bittiğini bütün dünyada gerçekten iyi bilen birisi varsa bu kişinin Ratko Mladic olduğunu” söyleyerek, müvekkili Karadzic’in savunması için tanıklık yapmasını talep etti.

 

Tanık olarak çağrılan Mladic yemin etmeyi reddederek ”Sizin mahkeme celpleriniz, basma kalıp laflarınız ve yanlış suçlamalarınız hiç umrumda değil.” diyerek, ”Bu şeytanca mahkemeyi, bu nefret mahkemesini tanımıyorum” diye ekledi.

 

Bu sözler üzerine yargıç Mladic’i uyardı ve mahkemeye itaatsizliğin yedi yıla varan mahkumiyet cezası olduğu söyledi. Daha sonra, anlaşıldığı kadarıyla Mladic’in takma dişlerinin hücresinden getirilmesi için duruşmaya ara verildi.

 

Duruşmaya tekrar başlandığında ise mahkeme yargıcı Mladic’e, şayet verdiği cevapların kendisine karşı suç olarak kullanılacağını düşünüyorsa, sözkonusu sorulara cevap vermek zorunda olmadığını söyledi.

 

Mladic, Karadzic’in ilk sorusunu yanıtlayarak askeri kariyerindeki rütbeleri ve tarihleri sıraladı. İkinci olarak Karadzic, ”Srebrenitsa’daki tutsakların öldürüldüğü, öldürülmekte olduğu ya da öldürüleceği yönünde herhangi bir bilgi verdiniz mi?” diye sordu.

 

Mladic bunun üzerine tanıklık yapmayı sağlık nedenleri ve kendi davasına olası olumsuz etkileri gerekçesiyle reddettiğini açıkladı. Mladic’in avukatları eski komutanın hafıza sorunları yaşadığını, gerçek ve uydurmaca arasındaki farkı ayırt etmekte zorlandığını söylüyor. Karadzic, insanların öldürülmesi emrinin kendisinden gelmediğini iddia ediyor ve eski müttefiki Mladic’in tanıklığının aklanmasına yardımcı olacağını umuyordu.

 

Srebrenitsa’da 8 bini aşkın Bosnalı Müslüman erkek katledilmişti. Bu olay sırasında Sırp askerlerin komutanı Ratko Mladic, siyasi liderleri ise Radovan Karadzic’ti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.