Sarkozy’nin yolsuzluk tapeleri basına sızdı

Sarkozy’nin yolsuzluk tapeleri basına sızdı

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında, ‘aktif yolsuzluk, nüfuzunu kötüye kullanma ve gizliliği ihlal’den açılan soruşturmanın tapeleri basına sızdı.

Fransız Le Monde gazetesinin yayınladığı eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin dinleme kayıtlarında, Sarkozy’nin aleyhindeki yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili gizli bilgi karşılığında Yargıtay Yüksek Savcısı Gilbert Azibert’e prestijli bir görev teklif ettiği görülüyor.

Azibert’in Monaco’da prestijli bir makam karşılığında Sarkozy’ye Bettencourt yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili gizli bilgileri sızdırdığı iddia ediliyor. Soruşturma, eski Cumhurbaşkanı Sarkozy ile avukatı Thierry Herzog arasındaki telefon dinlemelerine dayanıyor. Dün ilk kez basına sızan tapelerde avukat Herzog’un Sarkozy’e “Bana Monaco’da bir makamdan bahsetti. Oraya tayin olmak istiyor.” Sarkozy ise avukatına “Ona yardım edeceğim. Ben onu yükselteceğim.” şeklinde cevap veriyor. Herzog, Azibert için “Bize çok yardım etti. Özellikle içeriden aldığı bilgiler.” ifadelerini kullanıyor. Herzog, eski cumhurbaşkanına “Hiç kimsenin göremeyeceği raportör mütaalasına erişti. Bunun ne kadar zor olduğunu biliyorsun.” dediği kaydediliyor. Sarkozy’nin Herzog’la yaptığı diğer bir telefon görüşmesinde Azibert hakkında “Ona söyler misin yarın istediği tayin için gerekli adımları atacağım.” ve “Gilbert Azibert’e yarın saat 13.00’te Monaco Devlet Bakanı Michel Roger’le randevum olduğunu söyler misin? Gerekeni yapacağım.” ifadelerini kullanıyor.

SİLİNEN ELEKTRONİK POSTALARDA SUÇ ÜSTÜ

Adli kolluk güçleri, Azibert’e yardım ettiği düşünülen diğer Yargıtay yüksek savcısı Sassoult’nun evine ve bürosuna da baskın yaptı. Sassoult’nun 7 Nisan’dan önce gönderdiği tüm elektronik postaları sildiğini tespit etti. Ancak, silinen elektronik postaları kurtarıldı. Silinen postalarda Sassoult’nun Bettencourt davasıyla ilgili gizli bilgileri, baskın tarihlerini verdiği tespit edildi. İki savcı arasındaki silinen yazışmalarda Azibert’in Bettencourt davasının savcılık mütaalasını temin ettiği belirtiliyor.

Soruşturmayı yürüten hakimler, Sarkozy’nin kendine yakın adamları devletin içindeki kritik noktalara getirerek nüfuzunu kullandığını iddia ediyor. Kendisi hakkındaki soruşturmaları yönlendirdiği, istihbarat ve emniyet kuvvetlerini kendine yönelik soruşturmaları engellemek için kullandığı vurgulanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.