Sarkozy Fransızları ikna edemedi

Sarkozy Fransızları ikna edemedi

Hakkında yolsuzluk suçlamasıyla soruşturma açılan Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yargı önüne çıkmasını Fransızlar ‘normal’ buldu. BVA’nın Le Parisien için gerçekleştirdiği ankete katılanların yüzde 63’ü, Nicolas Sarkozy’nin herhangi bir normal bir vatandaş gibi yargılandığını belirterek, soruşturmada kötü bir niyetin olmadığına inandıklarını söyledi.

Araştırma, gözaltına alınmasını ‘yargının bir bölümünün siyasallaşması’ olarak nitelendiren Nicolas Sarkozy’nin sözlerinin Fransızlar tarafından inandırıcı bulunmadığını da ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 35’i ise eski cumhurbaşkanı hakkında soruşturma başlatılmasını politik bulduğunu kaydetti. Bu oran, Sarkozy’nin partisi Halk Hareket Birliği (UMP) seçmenininde rekor düzeye ulaşarak yüzde 80 olarak gerçekleşti.

Araştırmada, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra katıldığı ilk televizyon programında, yeniden siyasete döneceğinin sinyallerini veren Nicolas Sarkozy’yi aktif siyasette görmek isteyenlerin oranındaki düşüş de dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 59’u, Sarkozy’nin artık siyasi hayatını tamamladığı yönünde görüş belirtti. Nicolas Sarkozy’nin 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağın adayı olmasını isteyenlerin oranı da yüzde 20’de kalırken, ‘sağın adayı eski Dışişleri Bakanı Alain Juppe olmalı’ diyenler,in oranı yüzde 35 olarak ölçüldü. UMP seçmeninde ise Nicolas Sarkozy’nin aday olmasını isteyenler çoğunluğu oluşturuyor.

Fransa eski cumhurbaşkanının, ekim ayında gerçekleşecek UMP Genel Kurulu’nda partinin başına geçmesini isteyenlerin oranındaki düşüş de sürüyor. Buna göre, Sarkozy’nin yeniden UMP’nin başına geçmesini isteyenler bir önceki aya göre 3 puan düşüşle yüzde 25’e geriledi. Alain Juppe’yi UMP’nin başında görmek isteyenlerin oranı yüzde 21, eski Başbakan François Fillon’un ismini verenlerin ise yüzde 14.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.