Sarkozy bu sefer de seçim kampanyasında yolsuzluktan suçlanıyor

Sarkozy bu sefer de seçim kampanyasında yolsuzluktan suçlanıyor

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, geçen hafta yolsuzluk suçundan gözaltına alınmasının ardından bu kez de seçim harcamaları nedeniyle yargının radarına girdi. 2012 yılında kampanyası nedeniyle ceza alan Sarkozy’nin cezaları partisine ödettiği iddiasıyla bir ön soruşturma başlatıldı.

Geçen hafta yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınan Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başı yargıyla dertten kurtulmuyor. Paris Savcılığı, 2012 yılında seçim kampanyası giderleriyle ilgili olarak Sarkozy aleyhine yeni bir ön soruşturma başlattı. 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası hesapları yüzünden para cezasına çarptırılan Sarkozy’nin kendi kampanya bütçesinden ödemesi gereken cezayı partisi Halk Hareketi Birliği’ne (UMP) ödettiği iddia ediliyor.  Anayasa Mahkemesi, geçen yıl Sarkozy’nin kampanya masrafı limiti için belirlenen 300 bin Euro’luk yasal sınırı geçtiğini tespit etmişti. 153 bin Euro’luk ekstra seçim giderinin Sarkozy’nin kampanya bütçesi tarafından karşılanması kararlaştırıldı. Ancak, Paris savcılığı bu cezanın 37 bin Euro’luk kısmının sağ parti UMP tarafından ödendiğini iddia ediyor. Devlet yardımı alan UMP’nin cumhurbaşkanı adayının kampanya bütçesini karşılaması yasalara aykırı. Geçen hafta Sarkozy hakkında, aktif yolsuzluk, nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturma gizliliğini ihlal suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. Gözaltına alınan ilk Fransa cumhurbaşkanı olan Sarkozy suçlu bulunması halinde 5 ile 10 yıl arası hapis ve 1 milyon Euro’ya kadar da tazminat cezası alabilir. Sarkozy’nin 7 farklı yolsuzluk soruşturmasında adı geçerken hakkında yeni bir ön soruşturma daha açılması siyasete dönüş senaryosunu da zora soktu. Öte yandan, Sarkozy’nin kurucusu olduğu anamuhalefet partisi Halk Hareketi Birliği’nde (UMP) sular durulmuyor. UMP Genel Sekreteri Jean-François Cope’nin istifasının ardından dün ilk kez partinin muhasebe kayıtları kamuoyuna açıklandı. UMP’nin son bir yılda 76 milyon Euro borçlandığı ve yönetim kurulu üyelerinin çok sayıda usulsüz mali işlem yaptığı tespit edildi. UMP’deki mali krizin ve usulsüz harcamalarının en büyük sebebinin Sarkozy’nin 2012 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında yaptığı aşırı harcamalar olduğu belirtiliyor.

Ekim ayında UMP’nin başına geri dönerek 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmak isteyen Sarkozy’nin son yolsuzluk soruşturmasıyla birlikte popülaritesi de düşüşe geçti. Son yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 65’i Sarkozy’nin tekrar cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyor. Gözaltına alınmasını ‘siyasi bir komplo’ olarak niteleyen Sarkozy’nin iddiaları da halkın yüzde 60’ı tarafından inandırıcı bulunmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.