‘Sarışın’ Afrikalılar can derdinde

‘Sarışın’ Afrikalılar can derdinde

Afrika’da, organlarının sihirli olduğu ve zenginlik getireceği inancıyla öldürülen albinolar koruma altına alınıyor. Tanzanya hükümeti, albino çocuklar için 13 kamp kurdu. Fakat kamplarda temel ihtiyaçlar güçlükle sağlanabiliyor ve çocuklar hapis hayatı yaşıyor. Ayrıca kamplarla ilgili cinsel taciz ve tecavüz iddiaları da endişe verici.

Koruma altına alınacak engelli çocuklar için kampların geçici bir çözüm olarak uygulamaya geçirildiğini ifade eden yetkililer, 30 kapasiteli bir kampta şu anda 22 yaş altındaki 200 kişinin barındığını ifade ediyor. Bunların yaklaşık yarısı albino. Kamplardaki şartlar nedeniyle aileler, tehlikelere rağmen çocuklarını geri almaya başlamış.

Tanzanya’nın batısında çobanlık yaparken geçtiğimiz yıl sol kolu kesilen 10 yaşındaki Mwigulu Matonange ise sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başkent Darüsselam’da normal bir hayata başlamış. Olay anını anlatan Mwigulu, “Adamlar arkadaşımı taş atarak kovaladı. Sonra şapkasını çıkarıp yüzümü kapattı. Kolumu kesip kaçtı.” diyor. Mwigulu, yakında protez bir kola da kavuşacak.

Uluslararası yardım kuruluşları ve Tanzanya hükümeti, bu tür saldırıların mağdurlarına ve ailelerine psikolojik destek de sağlıyor. Küçük çocuğun babası Matonange Magese, “Orada yaşadığı için binlerce kez şükrediyorum. Çünkü burada kalsaydı onu kaybedecektim.” şeklinde konuşuyor.

Bir çocuk annesi Mariam Staford (32), 6 yıl önce bir komşusunun saldırısına uğramış: “Lambayı kapattı ve bana bir pala ile saldırdı. Elimi kesti. Sonra diğerini de keseceğini söyleyip beni ayıltmaya çalıştı.” Staford’un ifadesine göre, saldırgan tutuklanmış fakat hafif bir ceza almış.

Tanzanya’da albinoların organları binlerce dolara alıcı buluyor. Kalıtım yoluyla geçen albinizmde renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığı sebebiyle gözler, deri, saçlar ve bedenin diğer bölümleri etkileniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.