Şam’daki bomba BM’de Rusya ile ABD’yi birbirine düşürdü

Şam’daki bomba BM’de Rusya ile ABD’yi birbirine düşürdü

Dün Şam’da gerçekleştirilen ve 53 kişinin ölmesine yol açan canlı bombalama olayı Birleşmiş Milletler’de (BM) Amerika ile Rusya’yı birbirine düşürdü.

Suriye’nin başkenti Şam’da dün yapılan bombalı saldırının kınanması için BM Güvenlik Konseyi’nden ‘muhalifleri hedef alan’ kınama metni çıkarmak isteyen Rusya’ya Suriye rejmini de kapsaması kaydıyla ‘evet’ diyeceğini belirten Amerika arasında gerginlik yaşandı.

Rusya tarafından gazetecilere gönderilen metinde Şam’da gerçekleştirilen terörist saldırıda sivillerin hedef alındığı ve bununla birlikte Rus Büyükelçiliği’nin  zarar gördüğü hatırlatıldı. Sivilleri hedef alan Şam’daki canlı bombalı saldırının Güvenlik Konseyi tarafından kınanması için verdikleri tasarının ‘terörizmin her türlüsüne karşı prensipli davranarak kınanması için bir manifesto’ diyen Rusya’nın BM Daimi Temsilciliği,  Konsey’in üzerine düşen görevi yerine getirmesinin bir yükümlülük olduğunu savundu. Rus diplomatlar, Amerika’nın Güvenlik Konseyi’nden kınama açıklamasının çıkarılmamasına engel olmakla suçladı. Ruslar açıklamalarında şöyle dedi; ‘‘Ne yazık ki, bu terörist saldırının Güvenlik Konseyi tarafından kınanması ABD heyetinin başka sorunları bahane ederek bloke edilmiştir.’’

ABD: ‘RUSLAR DOĞRUYU SÖYLEMİYOR’

Ruslar’ın açıklamasının ardından ABD’nin BM Daimi Temsilciliği sözcülüğü de gazetecilere bülten göndererek, ‘‘Amerika Birleşik Devletleri’nin dün Rusya’nın iddia ettiği üzere Şam’daki bombalı saldırıyı kınama taslağını Güvenlik Konseyi’nde bloke ettiği açıklaması doğruyu yansıtmamaktadır’’ denildi.  

Rusya’nın Konsey’e sunduğu taslağı Amerika’nın tamamen kabul ettiği ancak kendilerinin ‘‘Rejimin de halkına karşı yaptığı saldırıların kınanma açıklanmasına eklenmesi gerektiği’’ tekliflerinin ise Ruslar tarafından tamamen reddedildiği belirtildi.   

Amerikan Daimi Temsilciliği, 18 ve 21 Şuabt tarihlerinde Halep ve Dera’ya Şam rejiminin ağır silahlarla yaptığı saldırıya dikkat çekerek, Güvenlik Konseyi üyelerinin Suriye’deki tüm tarafları uluslar arası hukuka uymaya çağırması gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada ayrıca bugüne kadar Amerika’nın sivillere yönelik tüm saldırıları kınadığı ancak Suriye rejiminin kendi halkına karşı ‘iğrenç’ saldırılarına hergün devam ettiği hatırlatıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.