Saldırıya uğrayan müzenin açılışı ertelendi

Saldırıya uğrayan müzenin açılışı ertelendi

Tunus’ta IŞİD’in saldırdığı ve 22 kişinin öldüğü Bardo Müzesi’nin yeniden açılışı ertelendi.

headlineMüze yetkilileri “saldırganların amaçlarına ulaşamadıklarını dünyaya göstermek amacıyla” konserli bir açılış planlamıştı. Ancak bugün basının katılacağı sembolik bir törenle yetinildi ve halka açılış Pazar gününe ertelendi.

BBC’nin başkent Tunus’taki muhabiri Rana Javad’a göre “Bu sabah birdenbire karar değiştirilmesi, güvenlik önlemleri konusunda üst düzeyde anlaşmazlık yaşandığını gösteriyor.”

Açılış için müzede bulunan muhabirimiz, erteleme kararına rağmen törende çalacak orkestranın üyeleri, bir bale kumpanyasının çocuk dansçıları, birkaç düzine sivil ve bazı yabancıların Bardo’ya geldiğini anlatıyor.

Javad “Kültür lüks değildir, gereksinimdir” pankartı açan bu küçük grubun, saldırıyı yaşam biçimlerine yapılmış kabul eden pekçok Tunuslu’nun hislerini yansıttığını söylüyor.

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından üstlenilen saldırının Tunus için hayati önemdeki turizm endüstrisini vurmasından korkuluyor.

Tunus başbakanı dün altı emniyet müdürünü görevden aldı. Geçen Çarşamba günü düzenlenen saldırıda iki saldırgan öldürülmüştü. Yetkililer üçüncü saldırganın kaçtığını ve hala arandığını söylüyor.

Olay, 2011 yılında Zeynel Abidin Bin Ali yönetimini sonlandıran isyanın ardından Tunus’ta yapılan en kanlı saldırıydı. Saldırganların Libya’da, IŞİD’in kontrolü altında bulunan bir alanda eğitim gördükleri belirtiliyor. Saldırganların isimlerinin Yassine Laabidi ve Hatem Khachnaoui olduğu aktarılıyor.

Saldırıda ölenlerin önemli bölümü yabancı turistlerdi. Turistler arasında İngiliz, Japon, Fransız, İtalyan ve Kolombiya vatandaşları bulunuyordu.

Saldırının ardından müze önünde kitlesel protestolar düzenlenmişti.

Tunus’ta 2011 isyanından bu yana radikal İslamcı grupların yarattığı tehdidin arttığı bildiriliyor. İslamcı En Nahda Partisi’nin lideri, komşu Libya’daki istikrarsızlık sürdükçe Tunus’ta da bu tür saldırıların devam edeceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.