Suudi Arabistan, Suriyeli muhaliflere üs verecek

Suudi Arabistan, Suriyeli muhaliflere üs verecek

IŞİD’e karşı koalisyon oluşturma çabaları çerçevesinde dün önemli bir toplantıya ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ın, ABD’nin ılımlı Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi için askeri üs talebine olumlu cevap verdiği bildirildi.

New York Times gazetesi, adını vermediği üst düzey bir Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberinde Riyad’ın, IŞİD’e karşı savaşacak muhalifleri eğitme ve teçhizatlandırma programına tam destek taahhüdünde bulunduğunu yazdı. Amerikalı yetkili, hangi üssün kullanılacağı, kaç kişinin eğitileceği gibi detayların netleştirilmeye çalışıldığını bildirdi. IŞİD’in Irak ve Suriye’deki hızlı toprak kazanımlarından endişelenen dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, örgütün vatandaşlarını radikalleştirerek kendi topraklarında karşı saldırıya geçmesinden korkuyor. Dolayısıyla Riyad yönetiminin, ABD’nin IŞİD’e karşı oluşturmaya çalıştığı koalisyonda kilit rol oynaması bekleniyor.

CİDDE’DE KRİTİK IŞİD TOPLANTISI

ABD, Riyad’dan askeri desteğin yanı sıra Suriye ve Irak’taki nüfuzunu kullanarak Sünni aşiretleri IŞİD’e karşı harekete geçirmesini de istiyor. Obama yönetimi, bölgedeki diğer Sünni ülkelerden de aynı şekilde katkı talep ediyor. Bu yöndeki talepler, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı dünkü kritik Cidde toplantısında da konuşuldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de hazır bulunduğu toplantıya Irak, Mısır, Lübnan ve Ürdün ile birlikte altı Körfez ülkesi katıldı. IŞİD’e karşı atılacak adımların masaya yatırıldığı toplantıda örgütün önemli gelir kaynaklarından olan kaçak petrol satışı ile bağışların nasıl önleneceği de görüşüldü. Edinilen bilgiye göre, önümüzdeki günlerde bölge ülkelerinin savunma bakanları bir araya gelerek üs meselesi ve hava operasyonları konusundaki detayları ele alacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.