Rusya’dan Ukrayna’ya insanî yardım ‘müdahalesi’

Rusya’dan Ukrayna’ya insanî yardım ‘müdahalesi’

Ukrayna’nın doğusunda devam eden iç savaşta sivillerin zor durumda olduğunu söyleyen Rusya, 280 kamyondan oluşan insanî yardım konvoyunu bölgeye gönderdi. Kiev ise ayrılıkçı milislere karşı askerî üstünlük kazanmışken gündeme gelen yardımın, operasyonların etkisini azaltmaya yönelik olduğunu savundu.

Rusya 280 kamyondan oluşan insani yardım konvoyunu Ukrayna’da iç savaşın yaşandığı Doğu Ukrayna bölgesine gönderdi. Moskova Bölgesi’nden yola çıkan kamyonlar, 13 Ağustos’ta Ukrayna sınırına ulaşacak. Rusya Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nı (AGİT) insani yardımlar konusunda bilgilendirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı bölgede devam eden savaş nedeniyle halkın çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürdüğünü hatırlattı ve Batılı ülkelerin de bir an önce insani yardım konusunda harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün Rusya’nın önerisine destek vereceği belirtiliyor. Kiev ise bölgede ayrılıkçı milis güçlere karşı askeri üstünlük kazanmışken gündeme gelen insani yardımın operasyonların etkisini azaltmaya yönelik olduğunu iddia ediyor. Moskova Bölgesi’nde yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir konvoyla yola çıkan yardım 2 bin tondan fazla yükten oluşuyor. 400 ton tahıl, 100 ton şeker, 62 ton bebek maması, 54 ton tıbbi malzeme ve ilaç, 12 bin uyku tulumu ve yüze yakın jeneratör yardım malzemeleri arasında yer alıyor. Ukrayna, insani yardımların Kızılhaç Örgütü aracılığı ile yapılmadığı için karşı çıkarken, örgüt de kamyonlarda ne tür malzemelerin olduğu ve nereye ulaştırılacağı konusunda bilgileri olmadığını açıkladı. Ukrayna’nın araçları sınırda durdurması ve malzemeleri başka araçlara yükleyerek taşıması planlanıyor. Rusya’nın yardımların Ukrayna yönetimi tarafından dağıtılması şartına olumlu baktığı belirtiliyor. Kiev’e göre yardımlar milis güçler yerine ordu tarafından kontrol edilen sınır kapılarından giriş yapmalı. Yardım konvoyunun doğu bölgelerinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını AGİT yetkilileri denetleyecek.

KAMYONLARA İZİN YOK, SADECE MALZEME ALINACAK

Kiev yönetimi Rusya’dan gelen kamyonların sınırı geçmelerine izin verilmeyeceği, yardım malzemelerinin sınırda Kızılhaç Örgütü yetkilileri ile birlikte devralınacağını açıkladı. Konvoyun güvenliği de Ukrayna ordusu tarafından sağlanacağı belirtilen açıklamada, “Rusya Acil Durum Bakanlığı görevlilerinin ya da diğer Rus yetkililerin yardım malzemeleri ile birlikte girişine izin verilmeyecek…” denildi.

Interfax’a konuşan eski Ukrayna cumhurbaşkanlarından Leonid Kuçma, Rusya’nın yanı sıra ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen yardımların da Kızılhaç Örgütü ve AGİT yetkilileri gözetiminde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını planladıklarını söyledi. NATO ise yaptığı açıklamada, Rusya’nın Doğu Ukrayna’ya müdahale ihtimalinin yükseldiğini, insani yardımların bu müdahale için kullanılabileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yevhen Perebiynis de yardımların çok özel şartlarda taşınabileceği hatırlatması yaptı. Ukrayna’nın doğu bölgesindeki çatışmalar nedeni ile Rusya ve Batılı ülkeler arasında ambargo ve yaptırım savaşı sürüyor. ABD, AB, Avustralya, Kanada ve Norveç’ten gıda alımını durduran Rusya, Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerden gıda ithalatını artırıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.