Rusya’dan Snowden’e 3 yıl oturum izni

Rusya’dan Snowden’e 3 yıl oturum izni

Rusya, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Eduard Snowden’e 3 yıl daha oturum izni verdi. Snowden, uzun aradan sonra istemesi durumunda yurt dışına da çıkabilecek. Snowden’in yurtdışı kalış süresi ise 3 ayı geçmeyecek.

Konuyla ilgili basına konuşan Snowden’in avukatı Anatoli Kuçerena, NSA eski çalışanına oturum izni çıktığını duyurdu. Kuçerena, “Snowden 1 Ağustos’tan itibaren 3 yıllığına oturum izni aldı.” dedi.

Snowden, Rusya’da 1 yıllık geçici siyasi sığınma süresinin tamamlanmasına günler kala ek süre talebinde bulunmuştu. Snowden’in Rusya’dan aldığı bir yıllık siyasi sığınma hakkı 31 Temmuz’da sona ermişti.

Interfax’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Kuçerana, “Onun yeni statüsünü değerlendirirsek, bugün itibari ile Rusya’dan diğer ülkelere gidebilir. Burada bir sınırlama var. Yurt dışında kalış süresi 3 ayı geçmeyecek…” dedi.

ÖZEL ŞİRKET TARAFINDAN KORUNUYOR

Snowden’in Rusya’da devlet tarafından korunmadığını kaydeden Avukat Kuçerana, “Burada bir çok spekülasyon yapılıyor. Bugüne kadar özel şirket tarafından korundu. Şimdilik devlet koruması gündemde yok.” bilgisini paylaştı.

Rus yasalarına göre Snowden’in vatandaşlık konusunda talepte bulunmasının önünde bir engel olmadığını belirten Kuçerana, “Rusya’da oturum alan yabancılar vatandaşlık için başvurabilir. Burada yasalara göre 5 yıllık süre var. Bundan önce olmaz…” dedi.

Snowden, Moskova’nın Şeremetyova Havaalanı’nda transit bölgede 23 Haziran -31 Temmuz arasında sıkışıp kalmıştı. Rusya’nın geçici siyasi sığınma vermesinin ardından ülkeye giriş yapabilmişti. Amerikan istihbaratının dünya genelinde hiçbir yasal zemin ve kontrol olmaksızın birey ve grupları takibe aldığını söyleyen Snowden, dinleme ve izleme faaliyetlerinin tamamen NSA teknisyenlerinin inisiyatifiyle ve keyfi biçimde yapıldığını ifade etmişti. Snowden, değişik algoritmalar oluşturularak gerçekleştirilen elektronik taramaların sadece siyasi değil, aynı zamanda ekonomik ve ticari alanları da kapsadığı bilgisini paylaşmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mayıs ayında yaptığı değerlendirmede Snowden’i teslim etmeyi düşünmediklerini, Rusya’nın insan hakları için savaşanları teslim eden bir ülke olmadığını ifade etmişti. Putin, Snowden probleminin ABD’li özel kuvvetlerin acemice hatalarından dolayı ortaya çıktığını savunmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.