Rusya’dan ABD’ye Suriye’de seçimini yap çağrısı

Rusya’dan ABD’ye Suriye’de seçimini yap çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye krizinde çözüm için Cenevre’de yapılması planlanan uluslar arası konferansa ya da silahlı muhalefete destek verme konusunda tercih yapması gerektiğini söyledi.

 

St. Petersburg’da düzenlenen Uluslar arası Ekonomik Forum çerçevesinde AP ve Bloomberg’e ortak açıklamada bulunan Lavrov, ABD’nin Suriye muhalefetine karışık sinyal gönderdiği eleştirisi getirdi.

 

Lavrov, “Muhalefet, ‘Hey adamım, Cenevre’ye gitmeyin! Rejimler müzakere yapacağınızı söylemeyin. Sonunda her şey sizin istediğinizde şekilde olacak’ şeklinde bir mesaj alıyor.” dedi.

 

Hem konferans hem de muhalefete esnek olmamasını istemenin birlikte olamayacağını kaydeden Lavrov, “İkisinin bir arada olamayacağını düşünüyorum. Eğer bizim hedefimiz konferanssa, o zaman uçuşa yasak bölge oluşturulması ile ilgili tartışmalardan uzak durmak zorundayız. BM Genel Kurul’unda tek taraflı tartışmalardan kaçınmalıyız.” çağrısında bulundu.

 

Mayıs ayında Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de ikinci bir uluslar arası konferans toplanması konusunda anlaşma sağlamıştı. İkinci Cenevre için muhalefet henüz ikna edilemezken, Suriye lideri Beşşar Esed’in geçiş hükümetindeki pozisyonunda da mutabakat sağlanamadığı için konferans hazırlıkları yavaş ilerliyor.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı değerlendirmede Esed’in halkı ile değil, dışarıdan gelen eğitimli militanlarla savaştığını söyledi.

 

‘Suriye’de Esed olmadan bir geçiş hükümeti mümkün mü?’ sorusuna cevap veren Putin, “Esed koltuğunda oturmalı mı? Yoksa ayrılmalı mı? Ne tür bir siyasi yapı orada kurulmalı? Bunlar sizin göreviniz değil. Bizler dışarıdan Suriye halkına bir şeyler empoze etmemeliyiz.” dedi.

 

Suriye’de tarafların müzakere masasına oturmaları için ortamın hazırlanmasının zorunlu olduğuna işaret eden Putin, “Irak’da problemler var. Libya’da daha fazla sorunlar var. Bölgede diğer ülkelerin de sorunları var. Dikkatli hareket etmek için bunlar yeterli değil mi?.. Bölge kimsenin kontrol edemediği Pakistan-Afganistan sınırına dönüşüyor. Bununla ne yapacağız?” sorusunu yöneltti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.