Rusya’dan ABD’ye: ‘Reset’ tamam, şimdi yazılımı güncelleyelim

Rusya’dan ABD’ye: ‘Reset’ tamam, şimdi yazılımı güncelleyelim

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile ilişkilerde ‘reset’ (yeni sayfa açma) sürecinin sonsuza kadar devam edemeyeceğini söyledi. Kommersant gazetesine açıklamada bulunan Lavrov, Rusya ve ABD’nin bu sürecin tamamlanması için daha fazla çaba harcaması gerektiğini vurguladı.

“Eğer biz bir ‘reset’ten bahsediyorsak, bu açık bir bilgisayar terminolojisi. Bu sonsuza kadar devam etmez. Aksi durumda bu reset değil, program hatası olur” uyarısında bulunan Lavrov, “Süreçlere isim bulmak yerine, ilişkilerimizin nasıl gelişeceğini düşünmemiz gerekir. Ya da tekrar bilgisayar terminolojisi ile konuşacak olursak, biz yazılımı güncellemeliyiz.” tavsiyesinde bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama 2008’de göreve geldiğinde Rusya ile ilişkilerde yeni sayfa açma politikası geliştirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Haziran 2009’da Lavrov’a üzerinde ‘reset’ yazan bir buton hediye ederek yeni dönemi sembolleştirmişti. Ancak, füze kalkanı, insan hakları, Arap Baharı ve Suriye ile derinleşen görüş ayrılıkları sürecin devam etmesini engelledi.

Ekonomi alanında işbirliğinin eski Soğuk Savaş dönemi düşmanı ABD ile ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayabileceğine değinen Lavrov, gelecek ay ABD’de yapılacak seçimleri beklemek gerektiğini vurguladı.
Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, seçim sürecinde Obama’yı Rusya’ya karşı yumuşak davranmakla suçlamış, Moskova’yı bir numaralı “jeopolitik düşman” olarak ilan etti.

SURİYE’DE ÇÖZÜM İÇİN İKİ YOL

Suriye’de Beşşar Esed’in devrilmesi için ortaya konan çabaları desteklemeyeceklerini, bunun kardeş kardeşe savaşı kışkırttığını ve bunun yüz binlerce sivilin yaşamına mal olabilecek riskler taşıdığı iddiasında bulundu.

Suriye’de gelişmeler için çok basit ancak korkunç iki yol olduğuna değinen Lavrov şu şekilde konuştu: “Birincisi orada insanların yaşamlarına saygı göstermek ve korumak. Bu Haziran sonunda Cenevre’de sağladığımız görüşmeye uygun. Herkes silahı bırakacak ve müzakere için masanın etrafına oturacak.

Burada öncelik Esed rejimini devirmek olursa biz buna yardımcı olmayız. BM Güvenlik Konseyi de buna izin vermez. Bu ikinci yol da çok kolay seçim yapılacak bir alternatif, ancak çok korkunç. Kardeş kavgası. Yüz binlerce yaşam… Ben meslektaşlarımla da görüşmelerimde bu iki senaryodan başka alternatifin olmadığı konusunda mutabık kaldık. Onlar da kendi planlarının bu noktaya ulaşacağı konusunda hazır değil. Bu çok korkunç.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.