Rusya’da üç kadından biri şiddet görüyor, yılda 14 bini ölüyor

Rusya’da üç kadından biri şiddet görüyor, yılda 14 bini ölüyor

Moskova Anna Şiddeti Önleme Ulusal Merkezi’nin yayınladığı rapora göre Rusya’da kadınların üçte biri aile içi şiddet görüyor, ancak aileyi korumak için buna katlanıyor. Bir diğer ürküten rakam ise her yıl ortalama 14 bin kadın şiddet nedeni ile yaşamını yitiriyor.

1993’ten bu yana kadına yönelik şiddetle ilgili çalışmalar yapan merkez yayınladığı raporda, “Kadınların yüzde 30’u aile içi şiddete maruz kalıyor. İkinci en büyük problem ise yüzde 20 ile aile içi ilişkilerde yaşanan sorunlar. Ancak bayanların büyük çoğunluğu ailelerini korumak için şiddete rıza gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Telefonla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilere göre en çok 30-40 yaş arasındaki bayanlar şiddete maruz kalıyor. Kocaları tarafından dövülen bayanlar her ay sıklıkla bu şiddetin uygulandığını belirtiyor.

Anna Merkezi’nin raporuna göre yılda 14 bin kadın ya da her 40 dakikada bir kadın aile içi şiddet nedeni ile yaşamını yitiriyor. Nüfusa oranı dikkate alındığında bu rakam ABD’de yaşamını yitirenlerin tam dört katı. Merkeze göre gerçek rakamlar bundan çok daha fazla.

Uluslar arası Af Örgütü’nün 2005’te yayınladığı rapora göre ise Rusya’da evli kadınların yüzde 75’i fiziki, psikolojik ya da cinsel şiddete maruz kalıyor.

Ria Novosti muhabiri Diana Markosyan’a göre Rusya’da kadına yönelik şiddetin kültürel ve tarihsel derinliği de var. Çarlık Rusya’sında eşini düzenli olarak döven erkek iyi koca olarak tanımlanıyordu. Aile içi şiddetin artmasına en önemli etkenlerden biri de alkol tüketimi.

Şiddetin devamında mahkeme süreçlerinde yaşanan sorunlar, delil yetersizliği nedeni ile düşen davalar ve uzayıp giden mahkemeler kadınların yasal yollara başvurmasına engel oluyor. Aile içi şiddet nedeni ile yapılan şikayetlerin yüzde 80’i teknik gerekçelerle reddedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.