Rusya’da rüşveti, en çok kamu ve belediye çalışanları alıyor

Rusya’da rüşveti, en çok kamu ve belediye çalışanları alıyor

Rusya Anayasa Mahkemesi Başkanı Vıyaçıslav Lebedev, tutukluların büyük çoğunluğunun 10 bin rublenin (300 dolar) altında rüşvet almakla suçlandığını, mahkûm olanların yarısının da kamu ve belediye çalışanı olduğunu söyledi.

Moskova’da düzenlenen hukuk kongresinde konuşan Lebedev, “2013’de rüşvet suçu ile tutuklananların yüzde 75’i 10 bin rublenin altında rüşvet almış… Rüşvetten tutuklananların yarısını kamu ve belediye çalışanları oluşturuyor. Rüşvetten mahkum olanlar arasında üçte bir sağlık çalışanı ve yüzde 10 eğitimciler yer alıyor.” dedi.

Rusya’da rüşvet alan resmi görevliler, 2010’dan bu yana yüzde 24’den yüzde 14’e geriledi. Rüşvetten para cezasına çarptırılanların oranı ise yüzde 12’den yüzde 67’ye çıktı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, rüşvet suçunun birkaç misli maddi ceza ile cezalandırılmasının yeterli bir çözüm olmadığını savundu. Rusya İçişleri Bakanlığı Ekonomik Güvenlik ve Rüşvetle Mücadele Departmanı Başkan Yardımcısı Sergey Solopov’a göre yılın ilk dokuz ayında rüşvet ve yolsuzluktan 45 bin dava mahkemelere yansıdı. Hükümet kaynaklarından çalınmaya çalışılan miktar ise yarım milyar doları geçiyor.

Devlet başkanlığı döneminde rüşvetle yoğun mücadele eden Dmitri Medvedev, yüz kat ceza uygulamasını gündeme getirmişti. Medvedev, rüşvet rakamının ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 3’üne (33 milyar dolar) kadar ulaştığını, çok büyük bir paranın ahlaksız iş adamları ve devlet görevlilerinin cebine gittiğini söylemişti.

Rusya halkının yüzde 38’i yolsuzlukla mücadele çerçevesinde alınan önlemlerin sonuç vermeyeceğini düşünüyor. Yüzde 13’e göre de her geçen gün daha kötüye gidiyor. Uluslar arası Şeffaflık kuruluşunun verilerine göre Rusya, 174 ülke arasında 133’üncü sırada yer alıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.