Rusya ve ABD, Esed konusunda anlaşamıyor

Rusya ve ABD, Esed konusunda anlaşamıyor

Suriye’de krizin başından bu yana Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in görevi bırakmasını isteyen ABD, Rusya’yı ikna edemedi. Esed’e desteğini sürdüren Moskova, Suriye’de yönetim değişikliğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile son 10 gün içinde 3’üncü telefon görüşmesini gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Lavrov, Suriye’de terör örgütleri ile mücadelede ortak cephe oluşturulmasını önerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Rusya’nın Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e devam eden desteğinin savaşı şiddetlendirme ve uzatma riski oluşturduğuna vurgu yapıldı. Kerry’e göre, Suriye’de savaş Esed’in yer almadığı siyasi dönüşümle ancak sona erdirilebilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de önceki gün Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleşen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü zirvesinde yaptığı açıklamada, Suriye’de akan kanın teröre karşı ortak mücadele verilerek sonuçlandırılabileceğini söylemişti.

Putin’e göre, Suriye’de yaşanan kan ve mülteci sorunu Rusya’nın Esed’e sağladığı destekten kaynaklanmıyor. Şam’a destek verilmemiş olsa, Suriye’de daha fazla kan akacak ve daha büyük mülteci akını olacak.

PUTIN-OBAMA GÖRÜŞMESİ TANSİYONU DÜŞÜREBİLİR

Ukrayna krizinde barış umudunun artmasının ardından Suriye krizinin yeniden gündeme gelmesi BM Genel Kurul toplantısı ile bağlantılı olduğu ifade ediliyor.

Putin 10 yıl aradan sonra ilk kez BM Genel Kurul toplantılarına katılacak ve 28 Eylül’de de bir konuşma yapacak. Suriye ve terörle mücadele konularını gündeme alan Putin, ABD Başkanı Barack Obama ile de bir görüşme yapmayı planlıyor.

Rusya zirve öncesi Suriye’de elini güçlendirmek için Esed yönetimine askeri desteğini de artırdı. Putin-Obama görüşmesi ile ilgili henüz program netleşmiş değil.

KREMLİN, ESED PAZARLIĞINI REDDETTİ

Diğer taraftan Batı basınında yer alan haberlerde, Rusya’nın 2012’de Esed’in görevden ayrılması ile ilgili Moskova’nın bir teklifte bulunduğu, ancak ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esed rejiminin düşmek üzere olduğu gerekçesi ile bu teklifi dikkate almadığı iddia edilmişti.

İddiaları reddeden Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, “Bir kez daha söyleyebilirim ki, Rusya rejim değişikliği planlarında yer almaz. Rusya hiçbir zaman birilerinin görevden ayrılması için herhangi bir öneride bulunmamıştır” cevabını verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.