Rusya kuzey kutbuna askeri üs kuruyor

Rusya kuzey kutbuna askeri üs kuruyor

Rusya, Yakutya’nın Arktik Bölgesi’nde Yeni Sibirya Adaları’nda 1993’te kapattığı üssünü yeniden açma kararı aldı. Moskova yeni üsle stratejik bölgenin kontrolünü sağlamış olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri üst düzey yetkililerle yaptığı toplantıda üssün kurulması ile ilgili çalışmaların başlatılmasını istedi. Putin, “Askeri birliklerimiz 1993’te bölgeden ayrıldı. Burası Arktik bölgenin çok önemli bir noktası. Kuzey Deniz güzergahı açısından da yeni bir aşama bizi bekliyor. Burada havalimanına da çeki düzen vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Putin bölgede yapılan çalışmalara, Acil Durum Bakanlığı, su bilimciler, iklim uzmanlarının da bölgede aktif çalışmalarda bulunmasını istedi ve yeniden açılacak üssün tüm bu çalışmalar için güvenli ve etkin bir alan oluşturacağını söyledi.

Uluslar arası hukuka göre Arktik bölgesi sadece bir ülkeye ait değil. Ancak kuzey kutbunu paylaşan ülkeler bölgenin hidrokarbon zenginlikleri nedeni ile yoğun rekabet içinde bulunuyor.

Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada Arktik Bölgesi’nde kalıcı üs konusunda çalışmalara başlandığını açıkladı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Arkadi Bahin, “İki gün önce Kuzey Filosu’ndan gemilerle Yeni Sibirya Adaları’nda tatbikat yapıldı. Biz o bölgeye ulaştık. Bundan sonra daha sık gidilir…” değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Deniz yolu iklim değişikliklerine bağlı olarak her geçen yıl daha fazla ulaşıma açık oluyor. Ria Novosti’ye açıklamada bulunan Rusya Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksander Frolov’a göre de, küresel ısınmanın önüne geçilemezse, önümüzdeki 30-40 yıl içinde kuzey kutbunda buzul kalmayacak.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin de daha önce yaptığı açıklamalarda Arktik bölgesinde şimdiden çıkarların korunması için adım atılmazsa 21’inci yüzyılın ortalarında bölgenin Rusya’nın kontrolünden çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.