Rusya, en gelişmiş casus uçağını Suriye’ye gönderdi

Rusya, en gelişmiş casus uçağını Suriye’ye gönderdi

Rusya, en gelişmiş casus uçağı olan Tu-214R’yi Suriye’ye gönderdi.

Theaviationist sitesinde yer alan habere göre Kazan’da halen geliştirilme aşamasında olduğu ve Rus Hava Kuvvetleri’nde teslimatının gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmeyen uçak, İran ve Irak hava sahasını geçerek Suriye’ye ulaştı.

Tüm hava şartlarında çalışabilen radar sistemine ve geniş kara parçalarının fotoğraf kadar net görüntüsünü sağlayan optik sensörlere sahip olan Tu-214R uçağının Kazan’dan Lazkiye’deki Rus üssüne gittiği bildirildi.

RA-64514 kuyruk numarası ve 42305014 seri numarası ile kayıtlı olan söz konusu uçaktan Rusya’nın elinde iki adet bulunuyor. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen uçağın çektiği fotoğraflar, düşman mevzilerinin yerlerini belirlemek için kullanılıyor. Fotoğraflar sayesinde kamufle olmuş veya gizlenmiş askeri mevziler tespit edilebiliyor.

Uçaktaki sensörler, Elektronik İstihbarat (ELINT) veya sinyal istihbaratı (SIGINT) sistemlerini taşıyor. Tu-214R’de bulunan antenler, düşmanlar tarafından yayılan sinyalleri (radar, uçuş, radyo, savaş araçları, cep telefonu sinyalleri gibi) de bozabiliyor. Ayrıca düşman birliklerinin EOB (Elektronik Savaş Düzeni) sinyallerine de ulaşabiliyor. Bu sayede düşman birliklerinin nerede çalıştığı, ne tür ekipman kullandıkları, ne yaptıkları ve ne yapmayı planladıklarına dair bilgiler radyo/telefon sinyalleri dinlenerek tespit edilebiliyor.

Kazan Havacılık Koruma Birliği (KAPO) tarafından üretilen uçağın, şirketin Kazan’daki üssünden havalandığı belirtildi.

Dün yola çıkan uçağın, Hazar Denizi üzerinden İran ve Irak hava sahalarından geçerek Suriye’ye ulaştığı belirtildi. Siteye göre geliştirilmekte olan uçağın Rusya Hava Güçleri’ne teslimatının yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Ancak savaşta test edilmek üzere gönderilmiş olabileceği belirtiliyor.

Siteye göre hala geliştirilme aşamasında olan uçak, 18 Ocak’ta da havalanarak Kazan’dan Kırım’a uçtu, Ukrayna-Rusya sınırında uçtuktan sonra ardından üsse geri geldi. Burada uçağın gerçek hedefler üzerinde test edilmiş olabileceği kaydediliyor.

Uçağın daha önce de İran hava sahasına yakın uçtuğu, birkaç kez havada 360 derece dönüşler gerçekleştirdiği aktarıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.