Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nden Türkiye karşıtı bir açıklama çıkartamadı

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nden Türkiye karşıtı bir açıklama çıkartamadı

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’ye karşı diplomatik baskı çabası başarısızlıkla sonuçlandı.

Rusya, Konsey’den Türkiye karşıtı bir açıklama yapmasını istedi ancak diğer üye ülkeler buna karşı çıkarak Moskova’nın istediği neticeyi almasını engelledi.

Türkiye’nin Kuzey Irak’a sevk ettiği askerlere karşı uluslararası toplumda baskı oluşturmak için BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağıran Rusya, arzu ettiği sonucu elde edemedi. Rusya, Konsey’den Türkiye’yi asker sevkıyatı konusunda bir basın açıklaması yapmasını istedi ancak ABD başta olmak üzere Güvenlik Konseyi’nin Batılı üyelerinin buna karşı çıktığı öğrenildi.

Basına kapalı oturum sonunda gazetecilere açıklama yapan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Churkin, toplantıda düşürülen Rus savaş uçağının gündeme gelmediğini söyledi. Çurkin, ‘‘Bu konu gündeme gelmedi çünkü bu iki meselenin birbirleri ile alakası yok’’ dedi.

Churkin, Türkiye ile ülkesi arasında yaşanan uçak krizinin ABD ile yapacakları ikili görüşmede masaya gelebileceğini dile getirdi.

RUS BÜYÜKELÇİ: HAYAL KIRIKLILIĞI YAŞADIM

Konsey’den arzu ettikleri açıklamayı alamayan Churkin, “Çok önemli bir toplantı olmasına karşın hayal kırıklığı yaşadım neticesinde. Biz BM Güvenlik Konseyi Başkanı’nın (ABD’i kast ediyor) BM Şartı, uluslararası hukuk, Irak’ın toprak  bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesini gerektiğini belirten bir metni gazetecilere  okumasını istedik ancak bazı üyeler sorunun daha da büyümemesi gerektiğini  savunarak kabul etmediler” dedi.

Churkin, taleplerine olumlu cevap vermeyen BM Güvenlik Konseyi’nin Batılı üyelerini eleştirerek, prensiplerine uygun davranmadıklarını ileri sürdü.

Rus savaş uçağının düşürülmesi konusunun gündeme gelip gelmediğinin  sorulması üzerine de Churkin, bu konunun Irak meselesi ile bağlantısı olmadığını,  bu yüzden gündeme getirmediklerini söyledi.

Türkiye’nin Irak hükümetinin izni olmadan bu ülkeye ek asker  gönderme kararını, “düşünülmeden alınmış ve izah edilemeyecek bir hareket” diye eleştiren Churkin, diğer yandan Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede koalisyondan ayrı hareket ettiğini dile getirdi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, gazetecilerin, “Böyle  bir toplantıya niçin gerek duydunuz?” sorusuna karşılık, “Irak, BM Güvenlik Konseyi’ne mektup  gönderdi. Bu bizim kapalı toplantı için harekete geçmemizi tetikledi. Irak  Başbakanı ve diğer Iraklı yetkililer bu konuda açık şekilde şikayetlerini dile  getirdiler” dedi.

IrakCHURKİN’İN AÇIKLAMASI İLE IRAK BÜYÜKELÇİSİNİN AÇIKLAMASI ÇELİŞTİ

Churkin’in gazetecilere yaptığı açıklamanın ardından Irak’ın BM  Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim de kısa bilgi verdi.

Hakim, Türkiye’nin Irak’a asker sevkıyatının kanunsuz olarak değerlendirdi. Türkiye’nin Musul yakınlarına asker sevkıyatının IŞİD’in bu şehri yeniden işgalini önlemeye yönelik savunmada bulunduğunun hatırlatılması üzerine Hakim, ‘‘Asıl olan bu değil, orjinaline bakalım işin. Türkiye, Irak’a izin almadan asker gönderdi. Bu uluslararası hukuka ve BM faslına aykırı. Biz konuyu Bağdat ve Ankara arasında ikili olarak görüşüyoruz. Mektup hazır ancak henüz Bağdat’tan gönderilmiş değil…Churkin’in bahsettiği mektup zannediyorum  25 Haziran 2014’teki mektuptur’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin askerini geri çekip çekmeyeceği sorusuna Hakim, kendilerinin bu konuda çok açık tavır ortaya koyduklarını ve geri dönmeleri gerektiğinin altını çizdi.

BÜYÜKELÇİ ÇEVİK: IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILIYIZ

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Konsey toplantısı sonrasında gazetecilere açıklamada bulundu. Çevik, Türkiye’nin komşularının ve dolayısıyla da Irak’ın toprak bütünlüğüne, eğemenliğine saygı duyduğunu belirterek, kendilerinin IŞİD’e karşı savaşta Irak halkı ve hükümetiyle birlikte olduklarını söyledi.

Irak’ın toprak bütünlüğünün Ankara için çok önemli olduğunu belirten Çevik, “Biz IŞİD ile savaşta Irak halkı ve hükümeti ile birlikteyiz. IŞİD’e karşı savaşan uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Bu bağlamda Türk askeri eğitimcileri bir yıldır Irak’ta bulunuyor. Bu bir sır değil” diye konuştu.

IMG_9431

IRAK BÜYÜKELÇİSİ: SORUNUN BÜYÜMESİNİ İSTEMİYORUZ

Irak Daimi Temsilcisi ile Çevik, Güvenlik Konseyi girişinde karşılaştı. İki büyükelçi birbirlerine sarılarak samimi poz verirken burada Hakim, ‘‘Asker sevikayatı uluslararası hukuka ve BM Şartnamesine aykırı olduğu Türkiye’de fark etti. Biz aramızda çözülmesini istiyoruz, Güvenlik Konseyi’ne getirerek sorunun büyümesini istemiyoruz’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.