Rus yetkililer: Türkiye, IŞİD’in illegal petrol ticaretinin bir parçası

Rus yetkililer: Türkiye, IŞİD’in illegal petrol ticaretinin bir parçası

Rus yetkililer, bugün yaptıkları açıklamalarla Türkiye’nin IŞİD’in illegal biçimde gerçekleştirdiği petrol ticaretinden pay aldığını iddia etti.

Türkiye’nin IŞİD’e silah ve militan yardımı yaptığını ve IŞİD’in kontrolündeki illegal petrol ticaretinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesinin de zenginleştiğini öne süren Rus yetkililer, Türkiye ile Suriye arasında üç büyük rota tespit edildiğini, son bir hafta içinde de Türkiye’den Suriye’ye 2 bin militan ve 120 ton cephane geçtiğini öne sürdü.

SADECE LİDERLER ZENGİNLEŞMİYOR, PETROL PARASI SİLAH VE MİLİTAN OLARAK GERİ DÖNÜYOR

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Sergey Mizintsev, Suriye’de IŞİD tarafından yürütülen illegal petrol ticaretinin, sadece Türkiye’nin üst düzey askeri ve siyasi liderliğini zengin etmekle kalmadığını, aynı zamanda Suriye’de teröristlerin askeri donanım, silah sağladığını illeri sürdü.

Basına bilgilendirme toplantısında konuşan Mizintsev, “Dikkatinizi çekmek isterim ki petrol ürünlerinin satışından gelen mali akış sadece Türkiye’nin üst düzey askeri ve siyasi liderliğini zenginleştirmiyor. Aynı zamanda Suriye’ye silah, cephane ve her türden ücretli asker olarak geri dönüyor” dedi.

Açıklamasında Türkiye’nin Suriye’de IŞİD için terörist ve silah sağladığını iddia eden Mizintsev, bu uygulamasını durdurma gibi bir niyetinin de olmadığını öne sürdü. Mizintsev, “Uydudan elde ettiğimiz kesin verilere göre Türk tarafı bu tür eylemleri uzun zamandan beri düzenli olarak gerçekleştiriyor ve asıl önemlisi bizim tahminimize göre durma gibi bir planı da yok” dedi.

BİR HAFTADA 2 BİN MİLİTAN 120 TON CEPHANE SINIRI GEÇTİ

Mizintsev, ayrıca “Geçtiğimiz hafta için yaklaşık 2 bin militan 120 ton cephane ve çeşitli amaçlarla yaklaşık 250 araç Türkiye topraklarından IŞİD ve El Nusra’ya transfer edildi.” dedi. Rus General, “Türk tarafının silah, cephane, patlayıcı malzemeleri, iletişim cihazları ve diğer kaynaklar için kullanılan rotalar ve miktarlarla ilgili bilgi ordunun elinde mevcut. Aynı zamanda önümüzdeki hafta eğitim kamplarında militanların nasıl eğitildiğini gazetecilere açıklayacağız.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN ALDIĞI PETROL HEM ÜLKE İÇİNDE HEM ÜLKE DIŞINDA SATILIYOR

Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Sergey Rudskoi ise Türkiye’nin IŞİD’den aldığı petrolün bir kısmının Türkiye içinde satıldığını, bir kısmının da ülke dışında satıldığını iddia etti. Rudskoi, “Petrolün bir kısmı gemilere yükleniyor ve işlenmek üzere Türkiye dışına çıkarılıyor, ve bazıları da iç pazarda satılıyor.” dedi. Rus yetkili, limanlarda günde ortalama bir yakıt tankerinin yüklendiğini kaydetti.

RUS HAVA SALDIRILARI IŞİD’İN GELİRİNİ YÜZDE 50 AZALTTI

Rudskoi, Rusya’nın Suriye’de IŞİD hedeflerine düzenlediği saldırıların IŞİD’in gelirlerini yüzde 50 azalttığını söyledi. Rus yetkili, gelirin 3 milyon dolardan 1,5 milyon dolara düştüğünü kaydetti. Rudskoi, “Rus hava kuvvetlerinin 2 ay içinde düzenlediği hava operasyonları sonucunda 32 petrol işletme tesisi, 11 petrol işletme rafinerisi, 23 petrol pompalama tesisi, 1080 yakıt tankeri yok edildi.” dedi.

3 BÜYÜK ROTA ORTAYA ÇIKARILDI

Rus yetkili Rudskoi, Rusya’nın Suriye’den Türkiye’ye giden 3 ana petrol taşıma rotasını ortaya çıkardığını söyledi. Rudskoi, “Suriye’den ve Irak’tan Türkiye’ye giden ve IŞİD tarafından kontrol edilen üç ana petrol nakliye rotası ortaya çıkarıldı.” dedi.

İLLEGAL PETROL TİCARETİ İÇİNDE ERDOĞAN VE AİLESİ DE VAR

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin Suriye petrol yataklarından kaçak petrol sevkiyatıyla bağlantılı olduğunu iddia etti. Antanov, “Sahip olduğumuz bilgilere göre ülkenin en üst siyasi liderliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesi bu suça dahil oldular.” dedi. Antanov, konuşmasında Suriye sınırından Türkiye’ye petrol taşıyan petrol tankerlerin fotoları da gösterdi.

Uluslararası terörün ancak terörün finans kaynaklarına güçlü bir saldırı düzenlenerek alt edilebileceğini söyleyen Antanov, “IŞİD militanları yılda 2 milyar dolar elde ediyor, bu fonu dünya genelinde militan sağlamak ve onlara silah ile cephane vermek için kullanıyor.” dedi. Petrol satışından elde edilen gelirin Suriye’deki terör faaliyetlerinin en önemli finans kaynağı olduğunu söyleyen Rus Bakan Yardımcısı, “IŞİD’i yenmek için finans kaynaklarına yıkıcı ve güçlü bir darbe indirmek gerekiyor.” diye konuştu.

ERDOĞAN’IN İSTİFA ETMESİ GİBİ BİR AMACIMIZ YOK

Antanov, sözlerinin devamında Rusya’nın Erdoğan’ın istifa etmesi gibi bir amacının da olmadığını söyledi. Antanov, “Erdoğan’ın istifasının bizim amacımız olmadığını vurguluyorum. Bu Türk halkının meselesi. Bizim amacımız, terörün finansman kaynaklarını engellemek üzere çabalarımızı birleştirmek.” diye ekledi. Antanov, “Türkiye’nin komşularını nasıl yağmaladığına dair gerçekleri göstermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.