Ruhani: ABD’nin işgalleri olmasaydı terör olayları yaşanmazdı

Ruhani: ABD’nin işgalleri olmasaydı terör olayları yaşanmazdı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak ve Afganistan’da yaşanan terör olaylarının ABD’nin askeri işgalinden kaynaklandığını iddia etti.

Hasan Ruhani, BM Genel Kurulu’nun 70. dönem toplantıları kapsamında Genel Kurul’a seslendi.

Irak, Suriye ve Yemen’de akan kanın, şiddetin ve terörün işgal nedeniyle yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Ruhani, yaşanan acıların sebebinin de uluslararası toplumun yanlış yöntemler kullanmasının neden olduğunu savundu.

Ruhani, “ABD, Afganistan ile Irak’ta askeri işgaller yapmamış olsa, siyonist rejimi Filistin halkına karşı desteklememiş olsaydı bölgede yaşanan terör olaylarının bugün yaşamıyor olurduk” dedi.

Suriye ile Yemen’deki çatışmalara vurgu yapan Hasan Ruhani, “Terörle mücadelede hiçbir ülkenin bir diğer ülke içişlerine müdahale amacıyla terörü kullanmasına izin vermeyen bağlayıcı bir uluslararası belgenin kabulünü öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın, dünyanın en çalkantılı bölgeleri haline geldiğine dikkat çeken İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Mevcut durumun devamı ve artması durumunda kargaşa dünyanın diğer bölgelerine de yayılabilir. Bugünün birbirine bağlı bir dünyada, ülkeler ve bölgeler kendi sınırlarını korumak, güvensizlik, istikrarsızlığın yayılmasını önlemede büyük zorlukla karşılaşmakta” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı, konuşmasında daha çok İran ile P5+1 ülkeleri ile sağladıkları nükleer silah anlaşmasının olumlu etkilerine vurguda bulundu. “Bizim politikamız yeni koşullardan yararlanarak bölgede ile dünyada barışın yolunu açacak, dolayısıyla kazan kazan çabalarını devamını sağlayamaya yönelik” diyen Ruhani, İran’ın yeni dış politikasının komşuları ile birlikte karşılıklı saygı içerisinde kolektif çıkarların tesisi üzerine olacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin uyguladığı yaptırımları ‘haksız ve adaletsiz’ diye tanımlayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer silaha sahip ülkelerinde ellerinde bulunan bu öldürücü silahları imha etmelerini beklediklerini dile getirdi. Ruhani, Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılması ve İsrail’in (siyonist rejim) bu yöndeki çabanın önündeki tek engel olduğunun altını çizdi.

İran’ın terörizmin mağlup edilmesi ve demokrasinin inşası için yardıma hazır olduğunu aktaran Ruhani, “Suriye ve Yemen’de de demokrasinin hakim olmasına yardım etmeye hazırız tıpkı Irak ve Afganistan’da olduğu gibi” dedi.

HAC’DAKİ FELAKET ULUSLARARASI BOYUTTA ARAŞTIRILSIN

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Cumartesi günü 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri zirve toplantıları kapsamında BM Genel Kurulu’nda ilk defa dile getirdiği Hac’daki felaketi tekrar gündeme taşıdı. Ruhani, Hac’da yaşanan felaketin tüm boyutları ile uluslararası boyutta araştırılması gerektiğini belirterek, “Ulvi bir amaçla biraya gelen genç, yaşlı, kadın ver erkek Müslümanlar, beceriksizlik, kötü yönetimin kurbanı oldu. Hesap verme olmadığı için kayıpların kimlikleri bile belirlenemedi ve cenazelerin ailelere hızlı şekilde ulaştırılması sağlanamadı” diyerek Suudi Arabistan yönetimini eleştirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.