Romney’nin ‘Başkent Kudüs’ açıklamasına Çin’den sert tepki

Romney’nin ‘Başkent Kudüs’ açıklamasına Çin’den sert tepki

ABD’de, Cumhuriyetçi kanadın başkan adayı Mitt Romney’in Kudüs hakkında yaptığı açıklamalara Çin’den sert tepki geldi.


Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’da yayımlanan bir yorumda, Romney’in İsrail ziyareti sırasında yaptığı, “Kudüs İsrail’in başkentidir” açıklamasının Ortadoğu’daki tansiyonu yükselteceği ve Filistin-İsrail sorununu yeniden kızıştıracağı ifade edildi.


Romney, pazar günü CNN’ye yaptığı açıklamada, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu ve ülkesinin büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması gerektiğini düşündüğünü belirtmişti. Xinhua’daki yorumda, ABD’li adayın ‘tehlikeli sözlerinin dikkatle izlenmesi gerektiği’ yer aldı.


Yorumda, Kudüs’ün üç din için de kutsal bir şehir olduğu ve Filistin-İsrail barış görüşmelerinin halen sürdüğü belirtilerek, meselenin hassasiyetine vurgu yapıldı.


Çin’in resmi haber ajansında yer alan yorumda, Mitt Romney’in açıklamaları ‘şahince ifadeler’ olarak nitelendirilirken, ABD’li siyasetçinin İran hakkında yaptığı sert açıklamalar eleştirildi.


Romney’in ‘ABD’li Yahudilerin oyunu almak için’ yaptığı beyanatın, sorumsuzca olduğu ve tarihi olguları göz ardı ettiği vurgulanan yorumda, ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımak konusunda adım atmasının, uluslararası endişelere yol açacağı belirtildi. Yorumda son olarak, kritik konularda her siyasetçinin, özellikle de ABD’li siyasetçilerin sözlerini dikkatle seçmeleri gerektiği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.