Romanya’da halk ‘yolsuzlukla mücadele’ sözü veren Iohannis’i seçti

Romanya’da halk ‘yolsuzlukla mücadele’ sözü veren Iohannis’i seçti

Avrupa Birliği üyeleri arasında yolsuzluğun en çok yaşandığı ülke olan Romanya’da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ‘yolsuzlukla mücadele’ sözü veren Sibiu Belediye Başkanı Klaus Iohannis kazandı.

Yüzde 76’sı sayılan oyların yüzde 55’ini alarak favori gösterilen rakibi Romanya Başbakanı Viktor Ponta’yı geride bırakan Iohannis “Sizler sayesinde, yeni bir çeşit Romanya başlıyor” sözleriyle seçmene teşekkür etti. 160 bin nüfuslu Sibiu şehrini bir turizm merkezine çevirerek tüm ülkede popülerlik kazanan Iohannis, zafer konuşmasında yolsuzlukla mücadele ve yargı bağımsızlığı vaatlerini yineledi. Kimsenin yolsuzluk nedeniyle hapishanede cezasını çekenleri affetmeye yönelik bir kanun tasarısını yasalaştıramayacağının sözünü veren yeni Romanya Cumhurbaşkanı, “Bugüne kadar Romanya’nın yaptığı yurtdışı ortaklıklarını devam ettireceğiz. Dış politikada Amerika, NATO ve Avrupa Birliği ile stratejik ortaklığımızın daha ciddi, güvenilir ve uzun soluklu olacağını ispat edeceğiz.” diye konuştu.

Sağ blok adayı Klaus Iohannis’in sürpriz zaferi aynı zamanda, Soğuk Savaş sonrasında doğan ve birinci haber kaynağı olarak interneti kullanan genç neslin de zaferi olarak yorumlandı. Ayrıca yorumcular, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yurtdışındaki sandıklarda yaşanan sorunlar nedeniyle hükümete karşı yükselen öfkenin de Iohannis’in zaferine katkı yaptığını belirtti. Başbakan Ponta’yı hayal kırıklığına uğratan Romanyalı seçmenler bir taraftan da tek bir siyasi kanada çok fazla güç vermeme yönünde güçlü bir sinyal verdi. Seçimi kaybeden Ponta ise görevinden istifa etmeyeceğini, Romanya için çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Fizik öğretmeni olan Klaus Iohannis, 14 yıldır Sibiu belediye başkanlığı görevini yürütüyordu. Şehirde üst üste dört defa belediye başkanlığına seçilen 55 yaşındaki Iohannis’in, Ponta’nın hakim olduğu meclisle sık sık karşı karşıya gelebileceği belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.