Reuters: Esed, ABD’ye karşılık vermeyebilir

Reuters: Esed, ABD’ye karşılık vermeyebilir

Suriye operasyonu adım adım yaklaşırken Reuters haber ajansı, uzmanlara ve yetkililere dayandırdığı analizinde, müdahalenin gidişatıyla ilgili tahminlerde bulunarak muhtemel tehlikeleri değerlendirdi.

Ajansın analizinde, yorumların temel ekseni, Şam yönetimi ile ona fiili destek veren İran’ın ve Hizbullah’ın ABD öncülüğündeki müttefik gücün saldırısı karşısında alacağı pozisyon üzerine kuruldu. Bağımsız uzmanlarca yapılan yorumlarda, rejimin ve ortaklarının vereceği muhtemel tepkiler karşı füze saldırıları, terörist eylemler ve siber savaş olarak sıralanırken birçok uzman, Esed’in ABD ile doğrudan bir çarpışmaya girmemeyi seçebileceğini belirtti.

Analizde, ABD’li yetkililerin herhangi bir karşı saldırıyı etkisiz hâle getirecek kapasiteye sahip oldukları ifade edilirken, Esed’in ABD’ye saldırmak yerine ülke içinde kimyasal saldırıları artırması ihtimali üzerinde duruldu. Reuters’a göre, Suriye’ye yönelik askerî operasyonun başlaması durumunda İsrail’e saldıracakları tehdidinde bulunan İran’ın bu ülkeyle doğrudan savaşa girmesi beklenmiyor. El Kaide bağlantılı grupların Irak’taki Şii nüfusu hedef alan saldırılarını bugüne kadar büyük ölçüde karşılıksız bırakan İran’ın Batılı müttefiklerin operasyon yapması durumunda bu tavrında değişikliğe giderek ülkedeki gerilimi artırabileceği düşünülüyor.

Ayrıca Lübnan’da etkili olan Hizbullah’ın İsrail sınırına yakın bölgelerdeki füzeleriyle bu ülkeyi hedef alan saldırılar düzenlemesi de mümkün. Birçok uzman ise asimetrik saldırılara meyilli olan örgütün İsrail’e direkt bir saldırıdan ziyade bölgede hâlihazırda düzenlediği eylemlere hız verme yoluna gideceğini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.