Rehineler için Erbil’den zırhlı araçlar gönderildi

Rehineler için Erbil’den zırhlı araçlar gönderildi

IŞİD’in ele geçirdiği Musul’da belirsizlik sürerken, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın yapan örgütün, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın da bulunduğu 49 rehineyi bırakması için yoğun temaslar sürüyor. Aralarında 2 bebeğin de bulunduğu Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin sağ salim serbest bırakılması beklenirken, Doğan Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre onları alıp Duhok üzerinden Türkiye’ye ulaştırmak üzere Erbil’den 10 cipten oluşan araç konvoyu Musul yakınlarına gönderildi.

Türkiye’nin Başkonsolosluk’ta rehin alınanların bırakılması için dün Kerkük’ün ileri gelen aşiret liderini devreye soktuğu belirtildi. Türkiye aşiret liderleri aracılığıyla IŞİD’e ulaştı ve rehinelerin serbest bırakılması için temaslar yapıldı. IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ve konsolosluk görevlilerinin serbest bırakılması halinde Türkiye’ye ulaştırılması için Erbil’de hazırlanan araç konvoyu da Musul’a gitmek üzere yola çıktı. Konsolosluk görevlilerinin Musul’dan Türkiye’ye ulaştırılmasının da Musul- Erbil üzerinden değil, daha güvenli olan Musul- Duhok üzerinden yapılması uygun bulundu.

Türk rehineleri alacak 10 zırhlı cipten oluşan araç konvoyu sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında Erbil’den ayrıldı. Dohuk’a ulaşan konvoy, Musul yakınlarında olacak ve Türk rehineler serbest bırakılırsa hemen gidip alarak Duhok üzerinden Türkiye’ye ulaştıracak.

FİRARİ ASKERLER ORDUYA DÖNEMEZSE İDAM EDİLECEK

Maliki, Samarra’da orduyu teftiş ettikten sonra üst düzey komutanların da hazır bulunduğu bir basın toplantısı yaptı. Maliki burada, IŞİD’e karşı hiçbir direniş göstermeden ordudan firar eden askerlerin idam edileceğini söyledi.

Irak ordusunun kesinlikle yenilmeyeceğini söyleyen Maliki, ordunun yeniden yapılandırılacağını belirtti. Ordudan firar edenleri sert bir biçimde uyaran Başbakan, askerleri geri çağırdı. Maliki, askerlerin geri dönmemeleri durumunda idam cezasına çarptırılacaklarını söyledi. Irak Başbakanı Maliki, orduyu IŞİD’e karşı savaşmaya inananlarla birlikte yeniden şekillendireceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan Irak Ordusu Irak’ın Tikrit kentinde IŞİD’in lider kadrosunun toplantı yaptığı  bir eve baskın düzenledi. Düzenlenen baskında aralarında Saddam Hüseyin’in yardımcısı İzzet ed-Duri’nin oğlu Ahmet İzzet ed-Duri’nin de olduğu 50 kişi öldürüldü. Tikrit’in kuzeyinde yer alan Beyci kasabasında ise 200 IŞİD militanının öldürüldüğü ileri sürüldü.

 
PEŞMERGE İLE IŞİD MİLİTANLARI ARASINDA SICAK ÇATIŞMA
Kerkük’te IŞİD terör örgütü ile Peşmerge ve Kerkük Asayiş Güçleri arasında çatışma çıktı. Kerkük’ün 20 kilometre güneybatısındaki Murtaka bölgesinde çıkan çatışmada, Peşmerge kuvvetlerinden yaralananlar oldu.

Sünni Arapların yoğun olduğu Murteka bölgesine dün gece IŞİD militanları tarafından baskın yapıldı. Baskına bölgeyi koruyan Peşmerge güçleri ile Kerkük polisi ağır silahlarla karşılık verdi.  Saatlerce süren çatışmaya Peşmerge ve Kerkük polis gücü birlikte karşı koydu. IŞİD üyelerinin bölgeden püskürtüldüğü ifade edili. Bölgenin kontrolünü Peşmerge ve Kerkük Asayiş Güçleri birlikte sağlıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.