Rabia’nın faturası İhvan’a çıktı

Rabia’nın faturası İhvan’a çıktı

Kahire Ceza Mahkemesi, Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda 14 Ağustos 2013’te binden fazla Müslüman Kardeşler (İhvan) taraftarının öldürüldüğü olaylarda cezayı İhvan yöneticilerine kesti.

Mahkeme, “Halkı kışkırtma, güvenlik görevlilerini zorla alıkoyma ve darp” gerekçesiyle önde gelen İhvan liderlerinden Muhammed Biltaci ve Safvet Hicazi’ye 20’şer yıl hapis cezası verdi. Hâkim, İhvan’ın meydanda kurduğu sahra hastanesinde görev yapan doktorlar Muhammed Mahmud Zanati ve yardımcısı Abdulazim İbrahim’i de 15’şer yıl hapse mahkûm etti. Sanıkların avukatı Muhammed ed-Demati, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu dava tamamen siyasi. Kanunla, hukukla bir ilgisi yok.” dedi.

Mısır tarihinde demokratik seçimle başa gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, geçen yıl 3 Temmuz’da mevcut cumhurbaşkanı ve zamanın Savunma Bakanı General Abdulfettah el-Sisi’nin mimarı olduğu bir askerî müdahaleyle devrilmişti. Ordu, Mursi’yi alaşağı ederken sadece halkın iradesini uyguladığını savunurken, Mursi taraftarları da müdahaleye düzenledikleri eylemlerle tepki göstermişti. Protestoların 42. gününde ise ordu destekli polis güçleri, Kahire’deki Rabiatul Adeviyye Meydanı’na müdahalede bulunmuş ve binden fazla gösterici hayatını kaybetmişti. Biltaci’nin kızı Esma da keskin nişancıların vurarak öldürdüğü eylemciler arasındaydı. Bu olayların yaşandığı alanın ismi nedeniyle Mısır’daki Sisi karşıtlarının eylemleri ‘Rabia’ ismiyle sembolleşmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.