PYD’nin özerklik ilanı, Nusayri devletine de kapı aralar

PYD’nin özerklik ilanı, Nusayri devletine de kapı aralar

Suriye Milli Hareketi Siyasi Büro Başkanı İmadeddin El-Raşid, PYD’nin ülkenin kuzeyinde özerklik ilan etmeye hazırlanmasının bölge ve özellikle Türkiye için kaygı verici bir durum olduğunu söyledi.

Böyle bir adımın Suriye’yi bölünme sürecine sürüklediğini ifade eden El Raşid, “Bu adım Nusayri devleti kurulmasına da yardımcı olacak. Çok karmaşık bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu süreç Türkiye’nin güvenliğini olduğu gibi egemenliğini de tehdit ediyor. ” dedi.

Suriye Milli Hareketi Siyasi Büro Başkanı El-Raşid, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) verdiği özel mülakatta PYD’nin özerklik girişimleri, Türkiye’ye yansımaları ile Suriye’deki süreç ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

PYD SURİYE’DEKİ KÜRTLER ÜZERİNDE BASKI KURMAYA ÇALIŞIYOR

PYD’nin dışarıyla bağlantılı bir ajandası olduğunu söyleyen Suriyeli muhalif El Raşid, “PYD ne Kürt milliyetçisi, ne de Suriye ulusalcı bir grup. PYD’nin dışarıya bağlı bir ajandası var. Onlarla bir çok kez görüştük. Arap-Kürt ve Kürt-Kürt çatışması olmasın diye uğraş verdik. Çünkü onların diğer Kürt gruplar ile çok fazla sorunları vardı. Hep bir fırsatı değerlendirme yolunu seçtiler. Şu an tamamen yönetimin yanındalar ve onu koruyorlar. Suriye’de Kürtler üzeride baskı kurmak istiyorlar.” dedi.

Kürtler arasında bazı grupların PYD ile çatıştığına dikkat çeken El Raşid, “Çok sayıda Kürt grup şu an PYD ile savaşıyor. PYD Kürtlerin kabul ettiği bir oluşum değil. 15 bin savaşçılarının olduğunu söylüyorlar. Bunda büyük bir abartı var. Bu rakamın yarısı bile değiller. Ayrıca savaşçılarının çoğu 14 – 15 yaşlarında çocuk denilecek yaşta.” bilgisini verdi.

ERBİL ÜZERİNDE İRAN VE MALİKİ BASKISI VAR

PYD’nin girişimlerine Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin de destek vermediğini anlatan El Raşid, Erbil yönetiminin PYD’ye nasihatlerde bulunduğunu söyledi. El Raşid, Erbil yönetimi üzerinde çeşitli tarafların baskısı olduğuna dikkat çekti. “Erbil üzerinde İran’ın, Maliki hükümetinden baskılar var diyen” El Raşid, “Erbil Suriyeli devrimcilerin yanında. Ancak güçlü bir tutum ortaya koyamıyor. ABD’nin de gevşek tutumu ortada. PYD ise bu durumu fırsat olarak gördü.” şeklinde konuştu.

PYD’NİN ÖZERKLİK İLANI TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK VE EGEMENLİĞİNİ TEHDİT EDER

“Suriye’nin kuzeyinde bir özerk yönetim konusunu bölge için endişe verici bir durum” olarak niteleyen El Raşid, bunun bölgedeki Kürtlere bakış açısını değiştireceğini savundu. El Raşid, “Bu durum bölgede aynı zamanda Türkiye için de endişe verici. Türkiye’nin burada ortaya koyması gereken tutum, Suriye devrimcilerini desteklemek, en azında PYD’ye karşı olan Kürtlere destek olmalıdır. Suriye’de Kürtlerin büyük bir bölümü PYD’nin bu tavrına karşı çıkıyor. Suriye’yi bölünmeye doğru götüren böyle bir süreç diğer taraftan sahil bölgesinde de bir Nusayri devleti kurulmasına da yardımcı olacak. Tabii bu durumun da Türkiye’ye yönelik olumsuz etkileri olacak. Türk tarafındaki Nusayriler de aynı zamanda bir özerklik isteyebilirler. Çok karmaşık bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu süreç, Türkiye’nin güvenliğini olduğu gibi egemenliğini de tehdit ediyor.” diye konuştu.

TÜRKİYE SÜREÇ KONUSUNDA DAHA DERİN BİR STRATEJİ İZLEMELİ

Türkiye’nin Suriye’deki süreç konusunda daha derinlikli bir strateji ortaya koyması gereğini vurgulayan El Raşid, “Türkiye’nin Suriye’ye çok büyük destekleri oldu. Özellikle insani yardımlarda hiç şüphesiz çok büyük yardımlar yaptı. İran ve Türkiye’nin tutumlarını karşılaştıracak olursak, İran, Irak’ı doğal bir uzantısı olarak görüyor. Türkiye’de aynı şekilde Suriye konusunda da bunu deme hakkı var. Biz Türkiye’nin, Suriye’nin egemenliğine karışmasını istemiyoruz. Ancak, İran’ın açıktan destek verdiği gibi Türkiye’nin de Suriye devrimine açık destek vermesini istiyoruz.” talebinde bulundu.

ESED’İN YANINDA SAVAŞMAK İÇİN TÜRKİYE’DEN GİDEN NUSAYRİLER VAR

Türkiye’deki kimi Nusayrilerin Suriye’ye gidip savaştığını savunan El Raşid, “Ben uçağa bindiğimde Türkiye’den yaşları 17-19’u geçmeyen gençlerle karşılaştım. Yaklaşık 10 kişiydiler. Esed’in yanında savaşmak için Şam’a gidiyorlardı. Biz Türkiye’nin güçlü olmasını istiyoruz. Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Uluslar arası alanda Türkiye’nin sarsılmasını asla istemiyoruz. Ancak, bu büyük komplo karşısında Türkiye’nin daha etkin olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

PYD İLE İLGİLİ KARAR NE SALİH MÜSLİM’İN, NE DE BAŞKASININ ELİNDE

PYD’nin Suriye’de özerklik ilan edeceğini duyurmasının ardından liderleri Salih Müslim’in Ankara’ya çağrılması ile ilgili konuşan El Raşid, “Bu girişim daha önce gerçekleşseydi belki faydası olurdu. Şu an ise karar ne Salih Müslim’in, ne de başkasının elinde. Komplo bundan çok daha büyük. PYD’nin kötü girişimleri ve saldırılarından faydalananların oranı, bunların kontrol altına alınmasını isteyenlerden çok daha fazla. Bu Salih Müslim’in vereceği bir karar değil. Siyasi olarak bazı anlaşmalar sağlansa bile PYD’nin uyması şüpheli. Umarım uyarlar.” diye konuştu.

El Raşid, Suriye Muhalefeti olarak PYD’nin özerklik ilanına karşı olduklarını belirterek, Özgür Suriye Ordusu’nun Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak amacıyla PYD ile sonuna kadar mücadele edeceğini kaydetti.

ABD SURİYE’DE İSLAMİ KESİMİN YÖNETİME GELMESİNİ İSTEMİYOR

Suriye’de krizin uzun sürmesinin önemli sebeplerinden birinin ABD’nin Müslümanların yönetime gelmesini istememesi olduğunu söyleyen El Raşid, ABD’nin Suriye’de laik bir yönetim istediğini söyledi. Suriyeli muhalif, “ABD kendi görüşüne göre laik bir yönetim, İsrail ve bölge için güvence oluşturur. Şu ana kadar ABD Suriye devrimini gerçek anlamda desteklemedi. Sırf Müslümanların yönetime gelmemesi için Suriye’de yönetimin yaptığı bir çok cinayetlerin üzerini örttü. ABD bu tavrıyla siyasi grupların değil, Suriye halkının karşısında duruyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ESED ÖLDÜRÜLSE BİLE YÖNETİMİ DEVRİLMEZ

Esed’i İran’ın basit bir görevlisi olmakla suçlayan El Raşid, “Esed, Şam’da öldürülse bile yönetimi devrilmez. Çünkü, İran bu yönetime büyük destek veriyor. Bölgede karşılığı olmayan bir İran projesi var. İran Suriye’deki sorunun asıl kaynağıdır. Bu tartışmaya mahal vermeyen bir konu. İran aynı zamanda PYD’ye de destek vererek bölgedeki petrolün desteklenmesi ve bu petrolün yönetime aktarılmasını sağlıyor. PYD petrolü koruma karşılığında buradan pay alıyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.