“PYD’nin federasyonel bir girişimde bulunması yararına olmayabilir”

“PYD’nin federasyonel bir girişimde bulunması yararına olmayabilir”

ABD’nin sayılı Suriye uzmanlarından biri olarak gösterilen Savaş Araştırmaları Enstitüsü Uzmanı Joseph Holliday bölgede Esed sonrası yaşanabilecekleri Zaman Amerika’ya değerlendirdi. Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler tarafından kurulan Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin Esed sonrası federasyonel bir girişimde bulunmalarının yararlarına olmayacağını belirten Holliday, “Coğrafi konum PYD için dezavantaj. Türkiye ve Arapların baskılarına dayanabileceklerini sanmıyorum.” şeklinde konuştu.

Dünya kamuoyunda bir süredir yakın bir tarihte devrilmesi beklenen Esed rejimi sonrası Suriye’de yaşanabilecekler tartışılıyor. Tartışmalarda öne çıkan konulardan biri ise rejim sonrasın ülkedeki Kürtlerin durumu. Kürtlerin bölgedeki geleceği Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Hükümet kanadından daha önce yapılan açıklamalarda Suriye’nin kuzeyinde kurulabilecek herhangi bir oluşuma kesinlikle izin verilmeyeceği dile getirilmişti.

Gelişmeler hakkında Zaman Amerika’nın sorularını cevaplayan Suriye Uzmanı Holliday, PYD’nin bölgesel bir federasyon talebi olmasına rağmen böyle bir girişimin kendilerinin yararına olmayacağını ifade etti. Coğrafi konumun PYD için dezavantaj olduğuna dikkat çeken Holliday, “Kuzey Irak’taki gibi federasyonel bir yapıya dönüşebileceklerini sanmıyorum. PYD Türkiye ve Arapların baskılarını dayanacak güçte değil. Bu girişim onların yararına olmayabilir.” dedi.

PYD’nin PKK dan bağımsız bir oluşum olduğunu da hatırlatan Holliday, “PYD’nin PKK gibi güçlü bir yapıya sahip olduğunu sanmıyorum. Bölgedeki bir parti olarak varlığını devam ettireceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan PYD liderleri daha önce yaptıkları açıklamalarda demokratik özerklik taleplerini dile getirmişlerdi. PYD Eş Başkanı Salih Müslim bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Bizim PKK ile bir ilişkimiz yok. Bu kesinlikle doğru değil. Biz demokratik özerklik istiyoruz ancak Suriye bütünlüğü içinde. Yönetime demokratik yolla kim gelirse biz onun altında olacağız. Bizim isteğimiz demokratik haklar elde etmek, anayasada tanınmak.” ifadelerini kullanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.