Putin’in doğum günü dileği: ABD, Rusya’yı düşman olarak görmesin!

Putin’in doğum günü dileği: ABD, Rusya’yı düşman olarak görmesin!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7 Ekim Pazar günü 60 yaşına girdi. St. Petersburg’da ailesi ile birlikte sade bir doğum günü kutlaması yapan Rus lider, iç ve dış politikada yaşanan gelişmelerle ilgili Rus devlet televizyonu NTV’ye özel açıklamada bulundu. ABD’nin Rusya’yı düşman olarak görmemesini ümit ettiğini ifade eden Putin, görevde bulunduğu son 12 yılda maaşların ortalama 10 kat arttığını ve hayvanları çok sevdiğini söyledi. Rus lider trafikte siren ve mavi lambalarla hızla geçiş yaptığı için de vatandaşlardan özür diledi.

PUTİN’İN ÖZEL KAHVALTI MENÜSÜ

NTV kameraları ilk kez Rus liderin günlük yaşantısının her karesini görüntülemeyi başardı. Kahvaltı yaparken, havuzda yüzerken, ağırlık çalışırken, evden işe giderken kameralar çalışmalarını sürdürdü.

Sabah erken kalkan Putin, önce duş alıyor, sonra önemli evrakları imzalıyor. Her sabah 1 kilometre yüzen Rus liderin kahvaltısında çok özel bir menü var. Bıldırcın yumurtası, lapa, balın yanında içecek olarak süt, kefir ve meyve suyu mütevazi kahvaltı masasını süslüyor. Rus lider kahvaltıda Rus Patriği Kirill’in gönderdiği lordan da tüketiyor.

Sabah 8:30’da kent dışında bulunan Novo Ogoryova devlet başkanlığı rezidansından kortejle Kremlin’e ulaşmak sadece 25 dakika alıyor. Putin ulaşımda yolları kilitlemekten memnun olmasa da, işi gereği bunu yapmak zorunda olduğuna dikkat çekiyor.

HODORKOVSKİ AF TALEP EDERSE DEĞERLENDİRİRİZ

Yukos’un eski sahiplerinden oligark Mihail Hodorkovski’nin affedilmesine yeşil ışık yakan Putin, yasal prosedüre uygun olarak kendisinin öncelikle af talebinde bulunması gerektiğini söyledi. ABD’de benzer suçlara 100-200 yıl arasında ceza verildiğini hatırlatan Putin, “O af talep etmek zorunda. Problemin çözümü için bu yol var… Eğer o başvurursa, biz bunu değerlendiririz… Kan dökmeye hevesli olarak değil, dostane yaparız.” dedi.

Hodorkovski’nin annesi daha önce yaptığı açıklamada oğlunun affedilmesi için kimseye yalvarmayacaklarını söylemişti. İki ayrı davadan toplam 13 yıl hapis cezası alan muhalif oligarkın 2016 sonuna kadar tutuklu kalması bekleniyor.

PUSSY RİOT CEZAYI HAK ETTİ

Pussy Riot grup üyelerinin Kurtarıcı İsa Kilisesi’nde yaptıkları “Punk-Moleben” (Punk Duası) için ikişer yıl hapis cezasına çarptırılmalarını değerlendiren Putin, punkçı kızların bu cezayı hak ettiklerini belirtti. Putin, “Mahkemenin kararı doğru. Ettik değerleri yerle bir edip, ülkeyi karıştıramazsınız. Bu değerlerden olmadan ne yaparız?” sorusunu yöneltti.

ABD VE RUSYA EN BÜYÜK NÜKLEER İKİ SÜPER GÜÇ

“Onlar (ABD) maalesef hala bizi hasım ya da düşman olarak görüyor. Bunun uygulamada böyle olmamasını ümit ediyorum” temennisinde bulunan Rusya lideri, dünyada ekonomik liderlik ve kaynaklar açısından sürekli bir mücadele olduğunu belirtti. ABD ve Rusya’nın dünyanın en büyük nükleer gücü olduğunu hatırlatan Putin, “ABD ve bizden başka hiç kimse sayı ve etkinlik açısından daha büyük bir nükleer potansiyele sahip değil. Biz kara, deniz ve havada nükleer güce sahibiz. Biz nükleer gücümüzü modernize etmek için de önemli bir program uyguluyoruz.” dedi. ABD’de başkanlık seçimlerine hazırlanan Cumhuriyetçi aday Mitt Romney Rusya’yı bir numaralı jeopolitik düşman olarak ilan etmişti.

TECRÜBELİYİM, YÖNETİMDEN İKİNCİ KEZ AYRILMAK ZOR OLMAYACAK

Emekli olma zamanı geldiğinde daha önce olduğu gibi yönetimde değişikliğin kolaylıkla yapılacağını vurgulayan Putin, 2008’de göreve gelen Dmitri Medvedev’in başkanlığını kendisinin teklif etmesinin yanında, onun program, ahlaki ve iş kalitesinin de insanların tercihinde etkili olduğunu söyledi. Daha önce iktidarı bir kez devrettiğini ve tecrübeli olduğunu ifade eden Putin, “Bunu ikinci kez yapmak benim için zor olmayacak…” şeklinde konuştu.

PROTESTO GÖSTERİLERİ BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLMADI

Rusya halkının çok önemli bir kısmının kendi yönetimini desteklediğini, ancak kendisi ile aynı fikirde olmayan insanların da olduğunu belirten Putin, “Doğru, bazı konularda hemfikir olmayan insanlar var. Onların da bu düşünceleri şu ya da bu şekilde ifade etme hakları var. Onlar bunu kanun çerçevesi içinde yapmak zorunda…” dedi.

Kafkaslarda güven ve istikrarın sağlanması için baştan bu yana çalıştığını, bir kısım düşmanlıklar ve savaşın olduğunu kaydeden Rusya lideri, “Ülkenin güçlenmesini istemeyen birçok merkezler var. Ülkemizde bir kısım insanlar da bunu anlamıyor ya da anlamak istemiyor…” şeklinde konuştu. Putin ülke genelinde gerçekleşen bir kısım protesto gösterilerinin de kendisi için sürpriz olmadığını savundu. Rusya liderine göre muhalefet de zeki ve kabiliyetli insanlardan oluşmalı.

SAAKAŞVİLİ İKTİDARDA KALMAK İSTEYECEK

Gürcistan’da geçen hafta gerçekleşen parlamento seçimlerinde Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin partisinin muhalefete düşmesini değerlendiren Putin, Gürcü liderin muhalif sandalyelerle parlamentoda etkin olmaya çalışacağını iddia etti. Gürcistan Merkez Seçim Kurulu’nun açıkladığı seçim sonuçlarına göre 150 sandalyeli parlamentoda “Gürcistan Hayali” 83 sandalye kazanırken, iktidar partisi Birleşik Ulusal Hareket Partisi (BUHP) 67 sandalyede kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.