Putin’in devasa, üç katlı savaş odası ortaya çıktı

Putin’in devasa, üç katlı savaş odası ortaya çıktı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güvenlik birimlerinin Mısır’da düşen Rus uçağının uçağa yerleştirilen bir bombanın patlatılması sonucu düştüğünü doğrulamalarının ardından geçtiğimiz hafta içinde Ulusal Savunma Kontrol Merkezi’ni ziyaret etti.

Burada Rus komutanlarla birlikte dev ekranlarda Rus uçaklarının IŞİD mevzilerini bombalamasını izleyen Putin, ayrıca Suriye’deki Rus birliklerine de oradaki ‘Fransız birlikleri ile irtibat kurmaları ve müttefikmiş gibi hareket etmeleri’ talimatını verdi. Ancak bu toplantının dikkat çeken bir diğer yanı ise binanın kendisi oldu. Rusya Devlet Başkanı’nın brifing aldığı ve talimatlarını verdiği üç katlı bu devasa oda, Putin’in ‘savaş odası’ olarak biliniyor.

Vladimir Putin, yapımı yeni tamamlanmış, üç katlı, maliyetinin yüksek olduğu ifade edilen ve adeta bir sinema filmini andıran bu salona Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ile birlikte geldi. Salonun orta katında oturan Putin, devasa ekrandan brifing alıp, Rus ordusuna talimatlar verdi.

Rus basınında çıkan haberlere göre Rusya ordusu, bu yeni merkezi balistik füzelerin fırlatılması veya stratejik nükleer mevzilenmeler de dahil olmak üzere dünyadaki operasyonların koordine edilmesinde kullanacak.  

Binanın, ABD’de Pentagon tarafından kullanılan Amerikan Ulusal Askeri Komuta Merkezi ile birbirine çok benzediği belirtiliyor. Ancak Rusya’nın devlet ajansı, hafta içinde burası ile ilgili geçtiği haberde “Rus yetkili: Rusya Savunma Bilgi Merkezi Amerikan merkezinden üç kat daha üstün” bilgisini geçti.

Frunze Naberezhnaya’da, Moskova nehrinin kıyısında Kremlin Sarayı’na 3-4 kilometre uzaklıkta bulunan bu yeni merkezin altında labirent gibi bir tünel ağı olduğu belirtiliyor. Yapımı 2014 yılında sona eren merkez, Rus ordusunun 10 yıldır sürdürdüğü modernleşme çalışmalarının kapsamında inşa edildi. Binanın maliyetinin yüz milyarlarca doları bulduğu tahmin ediliyor.

BİNANIN ÖNÜNDEKİ PİSTE MI-8 HELİKOPTERLERİ İNEBİLİYOR

Binaya ait Moskova Nehri üzerinde geçtiğimiz yıl bitirilmiş bir helikopter pisti de bulunuyor. Bu piste Rusların Mi-8 nakliye helikopterleri dahi iniş yapabiliyor. Olası bir savaş durumunda ülkenin ana iletişim merkezinin burası olacağı belirtiliyor ve Rus komutası burayı Rusların İkinci Dünya Savaşı’ndaki komuta merkezleri ile karşılaştırıyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da söz konusu merkezin, “Ülkenin savunması noktasında sorunların çözümü için tek bir bilgi merkezi oluşturma” yönünde atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Putin’in geçtiğimiz günkü salı günü ziyaretinden yayınlanan görsellerde görevli personelin, görev tanımına göre oturdukları görülüyordu. Aynı renk elbiseye sahip askerlerin aynı yerlerde oturduğu salondaki masalarda bulunan su şişelerinin de üzerinde Rus ordusunun amblemini taşıyan şişeler olduğu dikkat çekti.

Putin’in ziyareti ve burada aldığı brifing, Rus devlet televizyonu tarafından da dört farklı kamera açısıyla canlı yayınlandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.