Putin’den Obama’ya: Operasyon sonrası kurbanları düşün!

Putin’den Obama’ya: Operasyon sonrası kurbanları düşün!

Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığını söylemenin deli saçması olduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama’dan muhtemel saldırı sonrası ortaya çıkacak yeni kurbanları düşünmesini istedi. Putin, Obama’ya verilen Nobel Barış Ödülü’ne de göndermede bulundu

Rusya’nın Uzakdoğu bölgesi Vladivostok’ta incelemelerde bulunan Putin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Putin, “Suriye ordusunun saldırı pozisyonunda olduğu bir dönemde, hükümetin kimyasal silah kullandığını söylemek deli saçması…” dedi.

Kimyasal silah kullanmanın Suriye hükümet güçlerinin aleyhine olduğunu vurgulayan Putin, “Suriye ordusu birçok alanda muhalif grupları çevrelemişken, dış askeri müdahale çağrısına fırsat verecek kimyasal saldırı kartını kullanması aptallık olurdu. Bu özellikle de BM denetçilerinin orada olduğu bir dönemde yapılması mantıktan uzak.” ifadelerini kullandı.

 

Suriye’de diğer ülkeleri savaşın içine çekmek ve uluslar arası alanda güçlü oyunculardan destek almak isteyenlerin bir provokasyonu olduğunu iddia eden Rus lider, özellikle de ABD’nin müdahalesinin hedeflendiğini kaydetti.

 

İSPATLANIRSA BİZ DE ULUSLAR ARASI ÇABAYA KATILIRIZ

 

Kimyasal silah kullanımına yönelik uluslar arası çabalarda yer almaya istekli oldukları belirten Putin, “Kitle imha silahları ve kimyasal silahların kullanımı konusunda bizim pozisyonumuz tutarlı. Biz kategorik olarak buna karşıyız ve kınıyoruz. Bunun ispatlanması durumunda uluslar arası alanda buna karşı alınacak önlemlere biz de katılırız.” dedi.

 

ABD Başkanından operasyon başlatması durumunda muhtemel yıkımları düşünmesini isteyen Putin, “Nobel Barış Ödülü alan bir kişi olarak Suriye’de güç kullanmadan önce gelecek yıkımları düşünmesi iyi olur. Rusya sizi Suriye’de operasyon kararı almadan önce iki kez düşünmeniz konusunda uyarıyor.” çağrısı yaptı.

 

İngiltere parlamentosundan çıkan operasyon karşıtı kararı kendisi açısından sürpriz olduğunu kaydeden Putin, “İngiltere parlamentosunun kararı benim için tamamı ile sürpriz. Orada hala sağduyunun hakim olduğu insanların olduğunu gösteriyor…” değerlendirmesinde bulundu.

 

St. Petersburg’da 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacak G20 zirvesinde Suriye konusunun ele alınıp alınmayacağı ile ilgili soruya cevap veren Rusya lideri, “G20 Suriye probleminin müzakere edilmesi için iyi bir forum olacak. Neden bu zirvenin avantajlarını değerlendirmeyelim?” karşılığını verdi.

 

Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov dün yaptığı açıklamada, G20’nin resmi ajandasında Suriye krizinin olmadığını ifade etmişti.

 

Bu arada ABD’nin Moskova Büyükelçisi Michel McFaul bugün Rusya Dışişleri Bakanlığında, Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov’la bir görüşme yaparak gelişmeleri değerlendirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.