Putin’den Erdoğan’a El Nusra ricası

Putin’den Erdoğan’a El Nusra ricası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan muhtarlar toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’le yaptığı telefon görüşmesini anlattı.

Erdoğan, Putin’le görüşmesine dair önemli bir bilgi aktardı. Cumhurbaşkanı, Putin’in kendisinden geçmişte açıklamaları ile sahip çıktığı El Nusra’nın Halep’i terk etmesi için ricacı olduğunu söyledi:
 
“(Dün akşam Putin’le yaptığı telefon görüşmesi) Görüşmede Halep’i konuştuk. Saat 22.00 itibarıyla orada hava bombardımanlarını durduklarını ifade ettiler. El Nusra’nın orayı terk etmesi noktasında kendilerinin ricaları oldu. Arkadaşlarımıza bu konuda gerekli talimatı verdik, onlar da bu çalışmayı yapmak suretiyle, ‘El Nusra’yı Halep’ten çıkarmak ve Halep halkının bu noktadaki huzurunu sağlamak için bir çalışmanın içerisinde olalım’ diye aramızda böyle bir mutabakatı görüştük.”
 
Putin’in bir terör örgütünün Halep’i terk etmesiyle ilgili Erdoğan’dan ricacı olması ve Cumhurbaşkanı’nın da bunu muhtarlar toplantısında anlatabilecek kadar rahat davranması dikkat çekti.

Oysa daha dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu Lozan’da yapılan Suriye toplantısı sonrası yaptığı açıklamada El Nusra’yı terör örgütü olarak tanımlamış ve Halep’ten temizlenmesi gerektiğini dile getirmişti:

“Halep’ten El Nusra teröristlerinin bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Bu bölgede özellikle, muhalefetin de El Nusra’dan ayrılması gerekiyor. Burada ‘El Nusra ayrılsın sonra ateşkes sağlansın’ veya ‘Önce ateşkes sağlansın ki muhalefet kendisini El Nusra’dan ayırsın, El Nusra ve diğer teröristler varsa bölgeden ayrılsın’ konusunda farklı görüşler oldu. Gayriresmi formatta ve değişik görüş alışverişleri olduğu için farklı görüşlerini ortaya koyan oldu. Ama bir an evvel ateşkesin sağlanması lazım. Teröristlerin temizlenmesi lazım. Hem Suriye’nin batısında hem de doğusundaki DAEŞ’in olduğu yerlerin temizlenmesi lazım. Ilımlı muhalefete dönük rejim ve destekçileri tarafından yapılan saldırıların da bir an önce durdurulması gerekiyor. ”
 
Terör örgütü El Nusra’nın Erdoğan’ın Halep’i ‘terk edin’ ricasıyla ilgili ne cevap verdiği bilinmiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.