Putin ve Obama mektuplaşıyor; içeriği sır

Putin ve Obama mektuplaşıyor; içeriği sır

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yazdığı cevabi mektubunu Başkan Barack Obama’ya teslim etti. İki ülke arasında yürütülen mektup diplomasisinin ilkini Başkan Obama, Putin’e Nisan ayında bir mektup göndererek başlatmıştı.


Rusya’nın ABD Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Patruşev, Putin’in cevabi mektubunu Obama’ya verdi. Mektupta farklı konularda iki ülke ilişkileri ve perspektifi ele alınıyor.” bilgisini verdi.


Patruşev, Çarşamba günü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’la bir araya geldi ve görüşmeye Başkan Obama da katıldı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Basın Sözcüsü Caitlin Hayden yaptığı değerlendirmede, “Başkan, Rusya-ABD ekonomik ilişkileri dahil, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki iradesini teyit etti.” dedi.


Patruşev’le Suriye krizinin siyasi çözümü ve terörle mücadele konusunda işbirliğinin derinleştirilmesinin önemi ile ilgili konuları ele alan Obama, G-8 zirvesi çerçevesinde Haziran ayında Rus mevkidaşı Putin’le yapacağı görüşme için sabırsızlandığını söyledi.


Patruşev’in götürdüğü mektup, ABD Güvenlik Konseyi Danışmanı Donilon’un Nisan ayında Putin’e getirdiği mektuba cevap niteliğinde. Obama’dan gelen mektupla ilgili değerlendirmede bulunan Patruşev, füze savunma sistemleri dahil ikili ilişkilerde birçok alanda işbirliğinin geliştirilmesi yönünde önerilerin olduğunu ifade etmişti.


Kommersant gazetesi öneriler arasında Obama’nın Rusya’ya füze savunma sistemi ile ilgili yasal bağlayıcılığı olan garanti önersinin olduğunu, ancak kendi dönemi ile sınırlı olan teklifin Moskova açısından kabul edilemeyeceğini yazmıştı. İki başkentte genel bilgilerin ötesinde mektuplarda yer alan teklifler ve karşı cevaplarla ilgili detaylı açıklama yapmadı.


Suriye’de siyasi çözüm için Cenevre’de ikinci bir konferans yapılması konusunda anlaşan Rusya ve ABD, iktidar ve muhalefet temsilcilerinin konferansa katılması için çalışmalarını sürdürüyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.