Putin: Teröristlerle flört çok tehlikeli

Putin: Teröristlerle flört çok tehlikeli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada teröristlerle flört etmenin ve onlara silah vermenin çok büyük bir tehlike olduğunu söyledi.

Birilerinin eline silah tutuşturmanın kısa vadeli değil, uzun vadeli de çok büyük riskleri barındırdığına değinen Rus lider, “Bunun sonucu olarak, küresel terör kritik bir şekilde artıyor. Dünyada yeni bölgeler terörün kapsama alanına giriyor…” uyarısında bulundu.

Bir çok ülkeden, Avrupa’dan milislerin IŞİD kamplarında eğitim gördüğünü ifade eden Putin, “IŞİD teröründe durum çok tehlikeli. Terör tehdidini ilan etmek, sonra da onun finansmanına gözleri kapamak sorumsuzluk. Burada uyuşturucu kaçakçılığı var. Hukuk dışı petrol ticareti var. Silah kaçakçılığı var. Sonra da aşırılıkçı gruplar birilerinin siyasi amaçları için kullanılmaya çalışıyor…” eleştirisi getirdi.

Putin: Yanukoviç’e yönelik darbe dışardan provoke edildi

Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesi ile sonuçlanan darbenin dışardan provoke edildiğini söyledi.

Ukrayna halkının çoğunluğunun mevcut Yanukoviç yönetimi karşısındaki hoşnutsuzluğunun kullanıldığını savunan Putin, demokratik devrim ihracatının sürdüğünü ifade etti.

Sovyetler Birliği tarihinden Sosyalizm ihracı ile ilgili örnekleri hatırladığını ifade eden Putin, “Kendi ideolojik düşüncelerimizden hareketle diğer ülkelerde rejim değişikliği yaratma çabaları trajik sonuçlara yol açtı. İlerleme değil, kötüleşme oldu. Ama maalesef, kimse başkasının hatasından ders almıyor. Sadece tekrarlıyor ve demokratik devrim ihracı için çalışılıyor…” eleştirisi getirdi.

‘YAPTIRIMLAR RAKİPLERİ SAF DIŞI BIRAKMAK İÇİN KULLANILIYOR’

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya uygulanan yaptırımlara da değinen Putin, BM onayı alınmadan tek taraflı yaptırım girişimlerinin neredeyse norm haline geldiğini vurguladı.

Rus lidere göre yaptırımlar pazardaki rakipleri saf dışı bırakmak için kullanılıyor.

‘Esed hükümeti ve Kürt milisler dışında IŞİD’le savaşan yok’

Putin konuşmasında Suriye’de (Cumhurbaşkanı Beşşar) Esed hükümeti ve Kürt milisler dışında terör örgütü IŞİD’e karşı gerçek anlamda mücadele eden olmadığını söyledi.

Rusya’nın her zaman net bir şekilde terörizmin karşısında durduğunu ifade eden Putin, “Şu anda Irak ve Suriye gibi terörle mücadele eden ülkelere yardım ediyoruz. Suriye ordusu ile işbirliği yapmayı reddetmek hatadır. Suriye’de Esed hükümeti ve Kürt milisler dışında kimse IŞİD’le gerçek anlamda mücadele etmiyor…” eleştirisi getirdi.

Suriye’de muhaliflerin donatılıp eğitilmesine tepki gösteren Putin, “Suriye krizinin sorumlusu Suriye muhaliflerini destekleyenler. Onlar Suriyeli muhalifleri donatıp eğitiyorlar. Sonra da onlar (muhalifler) IŞİD’in saflarına geçiyor…” ifadesini kullandı.

IŞİD İSTENMEYEN REJİMLERE KARŞI SİLAH OLARAK KULLANILDI

Suriye krizinin çözümü için hırslar tarafından değil, ortak amaçlar etrafında birleşmenin gerektiğine değinen Putin, “IŞİD bir anda çıkmadı. Onu istenemeyen rejimlere karşı bir silah olarak kullandılar. IŞİD sadece bir tehdit oluşturmuyor. İslamiyet’in özünü de kirletiyor. Geçmişte Hitler karşısında oluşturulan koalisyon benzeri terör karşıtı koalisyon kurmalıyız.” çağrısında bulundu.

KİMSEYE GELİŞME MODELİ DAYATILAMAZ

Hiçbir ülkenin diğer ülkelere gelişme modeli dayatamayacağını vurgulayan Putin, “Her ülke farklıdır. Buna saygı duymak zorundayız. Demokratik devrimler devam ediyor. Hiç kimse hatalarından ders almıyor…” eleştirisi getirdi.

BM’NİN MEŞRUİYETİNİ AZALTMAK KAOSA NEDEN OLUR

Dünyanın sürekli değiştiğine dikkat çeken Putin, BM’nin de bu değişime ayak uydurması gerektiğini söyledi. Rusya’nın bu konuda ortakları ile işbirliğine hazır olduğunu belirten Putin, “BM’nin meşruiyetini azaltmaya yönelik her adım çok tehlikelidir ve kaosa yol açar…” uyarısında bulundu.

BM’DE VETO HAKKI HER ZAMAN VARDI

Putin konuşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto hakkının her zaman olduğunu, bunun her zaman her konuda görüş birliğinin olmayacağının önceden bilinmesi olduğunu belirtti.

Putin konuşmaya başlarken Ukrayna heyetinin salonu terk etmesi dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.