Putin, Romney ile de çalışmaya hazır

Putin, Romney ile de çalışmaya hazır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 6 Kasım’da yapılacak Amerikan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in seçilmesi durumunda kendisi ile çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Kremlin’e üçüncü dönem oturmasından bu yana ilk özel röportajını İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonuna veren Putin, Romney’in seçilmesi durumunda kendisi ile çalışıp çalışamayacağı ile ilgili soruya gülümseyerek, “Biz yapabiliriz, Amerikan halkı kimi seçerse, biz onunla çalışabiliriz…” cevabını verdi. Röportajın yayınlanan kısmında Putin, “Ortaklarımız isterse, biz de etkili bir şekilde çalışırız” değerlendirmesinde bulundu.

Romney seçim konuşmalarında Obama yönetimini Rusya’ya karşı yumuşak davranmakla suçlamış, seçilmesi durumunda kendisinin daha sert politikalar izleyeceğini, ABD’nin dostlarının daha fazla sadakat, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ise daha az esneklik göreceğini ifade etmişti. Romney yılbaşında CNN’e verdiği demecinde de, Rusya’yı “bir numaralı jeopolitik düşman” olarak nitelemişti.

Rusya ve ABD arasında ilişkiler 2008 Gürcistan savaşının ardından kötüleşmiş, ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve gelmesinin ardından da yeni bir sayfa açılması için çaba sarf edilmişti.

Rusya’da Putin’in yeniden iktidara gelmesi, Arap Baharı ve Suriye krizi nedeni ile iki başkent arasında soğuk rüzgarlar esiyor. ABD’de Cumhuriyetçi bir adayın başkan olmasının ikili ilişkileri olumsuz etkileyebileceği değerlendirmeleri yapılırken, Amerikan seçimleri sonrası Avrupa füze savunma sistemi ile ilgili çalışmaların hızlanacak olması endişeleri artırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Mayıs ayında Obama’nın ev sahipliğini yaptığı G8 zirvesine katılmazken, Rusya’nın Vladivostok kentinde başlayan APEC zirvesine de Amerikan Başkanı gelmeyecek.

Suriye krizi ile ilgili soruya Putin, “ABD ve müttefikleri Afganistan’a girdi. Şimdi oradan nasıl kaçacaklarını düşünüyorlar…” cevabını verdi.

Rusya lideri röportajda Kurtarıcı İsa Kilisesi’nde Putin karşıtı ayin yapan Pussy Riot grubu üyelesi 3 punkçı kızın 2 yıl hapis cezası alması ile ilgili süreci de değerlendirdi. Putin, “Pussy Riot’la ilgili süreci biliyorum. Fakat ben bu gelişmelerin tamamı ile dışındayım” savunması yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.