Putin: ABD’nin müttefiklere değil kölelere ihtiyacı var

Putin: ABD’nin müttefiklere değil kölelere ihtiyacı var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın hiçbir ülkeyi düşman olarak görmediğini, kimsenin de Rusya’yı düşman ülke olarak görmelerini istemediklerini söyledi.

Canlı yayında halkın sorularını yanıtlayan Putin, “Biz kimseyi, küresel aktörleri düşman olarak görmüyoruz. Bize de hiçbir kimsenin bize düşman olarak bakmasını istemiyoruz. Rusya’nın düşmanları terörist gruplar ve organize suç örgütleri..” dedi.

Putin, Rusya’nın doğal kaynakları ve Avrupa standartlarına göre kalabalık nüfusu ve ‘büyük nükleer güç’ olması nedeni ile gelişme için büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Rusya ve Batı ülkeleri arasında ilişkilerin normalleşmesi için Batılı ülkelerin Rusya’nın çıkarlarına saygı duyması gerektiğini vurgulayan Putin, “İlişkilerin normalleşmesi için en temel konu Rusya ve onun çıkarlarına saygı duyulması” dedi.

ABD ile ilişkiler konusunda yöneltilen bir soruya cevap veren Putin, “Onların müttefike ihtiyacı yok. Onların köleye ihtiyacı var. Bu ilişkiler sisteminde Rusya olamaz…” değerlendirmesinde bulundu.

Putin, S-300 füze sistemlerinin savunma amaçlı olduğunu ve İsrail’e yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadığını da ifade etti.

Rusya ve İran arasında S-300 anlaşmasının 2007’de imzalandığını hatırlatan Putin, “2010’da dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İran’ın nükleer programı nedeni ile anlaşmayı askıya aldı. İran şu an uzlaşı için büyük esneklik ve istek ortaya koyuyor. Tüm taraflar anlaşma sağlanacağını teyit etti. Biz de S-300 füzelerini sevk etme kararı aldık” dedi.

Ortadoğu’ya en fazla silah satışı yapan ülkenin ABD olduğunu hatırlatan Putin, “ABD bizden çok daha fazla silah gönderiyor. Tahran’a S-300 göndermemiz İsrail açısından tehdit oluşturmuyor. S-300’ler savunma amaçlı kullanılıyor. Bir de Yemen’de yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda, S-300 sevkiyatının caydırıcı bir faktör olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Putin, İsrail’in pozisyonu nedeni ile Arap ülkelerinden birine S-300 füze savunma sistemlerinin sevkiyatını yapmadıklarını da hatırlattı. Çok uzun olmayan bir süre önce İsrail’in bölgede bir başla ülkeye S-300 sevkiyatı yapılması konusunda endişelerini ilettiklerini hatırlatan Putin, “Onlar bu durumda bölgede radikal değişimler olabileceğini, S-300’lerin o ülkeden İsrail’e ulaşabileceğini söyledi. Biz de konuyu alıcı ile görüştük. Biz bu anlaşmayı tamamı ile iptal ettik ve ödemeyi de iade ettik” dedi.

Putin S-300 sevkiyatı iptal edilen ülkenin ismini vermese de, bu ülkenin Suriye olabileceği ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.