Prof. Dr. Phillips: Silah göndermek Türkiye’ye olan güvene zarar verir

Prof. Dr. Phillips: Silah göndermek Türkiye’ye olan güvene zarar verir

Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait Suriye’ye giden TIR’larda silahların çıkması Ankara’yı bir kez daha uluslararası camianın  gündemine gelmesine neden oldu.

Columbia Üniversitesi öğretim üyesi ve uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. David Phillips, Türkiye’nin radikal gruplara silah yardımı yapmasının uluslararası camiada güvenirliğine zarar vereceğini söyledi.

Suriye’de savaşan radikal gruplara silah gönderilmesinin uzun veya kısa vadede Türkiye’nin faydasına olmayacağını belirten Prof. Phillips, “Bu yalnızca Türkiye’ye olan güvene zarar verir, kredibilitesini azaltır” dedi.

Türkiye’nin ABD ile “eğit-donat” projesini birlikte yürüttüğünü hatırlatan Phillips, ”Türkiye, ABD ve uluslararası koalisyon ile ortak hareket etmeli” diye konuştu.

Radikal veya terörist gruplara silah yardımının her zaman için “tehlikeli ve yanlış politika” olarak değerlendiren Prof. Dr. Phillips, “2012 yılında Reyhanlı bombalı saldırılarının IŞİD tarafından yapıldığı unutulmamalı. Onlar (IŞİD) Ankara’nın kontrolünde olmadıklarını gösterdi. Bu gönderilen silahlar korkarım ki bir gün Türkiye’ye karşı çevrilebilir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, PYD KONUSUNU YENİDEN DÜŞÜNMELİ

ABD Dışişleri Bakanalığı’nın PYD konusunda tavrının net olduğu ve terörist olarak asla görmediğini belirten Phillips, “ABD, Kobani’de PYD’ye IŞİD’e karşı savaşabilmesi için silah yardımında bulundu. Kısa süreli strateji gereği PYD’ye IŞİD karşısında yardım etmek doğru bir karardı” diye konuştu.

Türkiye’nin PYD’yi terör örgütü olarak ilan etmesinin doğru bir strateji olmadığını aktaran Columbia Üniversitesi öğretim görevlisi Phillips şöyle konuştu; “Ankara bu politikasını yeniden düşünmeli. PYD, IŞİD ile kıyas edilmeyecek kadar masum. ABD politikası PYD’e karşı açık ve net. ABD, PYD’ye geçmişte askeri yardımda bulundu. Suriye’de durum daha da kötüye giderse ABD, PYD’ye yine askeri malzeme yardımında bulunabilir. Ankara buna karşı gelse de gelmese de yapar.”

“ULUSLARARASI HUKUKU TAKAN YOK”

New York Üniversitesi Öğretim üyesi ve Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Alon Ben Meir da, Türkiye’nin Suriye’ye silah göndermesinin doğru olmadığını ancak Suudi Arabistan, İran, Katar hatta ABD ve başka ülkelerin de gönderdiğini söyledi.

Suriye’de savaşan gruplara karşın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu kararı kimsenin artık takmadığını belirten Ben Meir, “Herkes kendi desteklediği grubun karşı tarafı dize getirebilmesi için silah yardımında bulunuyor; uluslararası hukuku takan yok” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.