Prens Charles’ın hükümete yazdığı mektuplar açıklandı

Prens Charles’ın hükümete yazdığı mektuplar açıklandı

İngiltere Kraliyet tahtının birinci sıradaki varisi Galler Prensi Charles’ın, 2004 – 2005 yılları arasında parlamentoya yazdığı ve ‘Kara Örümcek’ olarak adlandırılan 27 mektup, bugün kamuoyuna açıklandı.

İngiliz Guardian gazetesinin, 10 yıl önce bu konuda başlattığı hukuki süreç Mart ayında, İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin mektupların gizliliğinin kaldırılması kararı ile neticelenmişti.

Guardian gazetesi, mektupların ‘bilgiye erişim özgürlüğü yasası’ kapsamında açıklanması gerektiğini, Prens Charles’ın bu mektuplarla ‘kraliyetin siyasi konularda tarafsız hareket etmesi’ kuralını ihlal ettiğini savunmuştu.

400 BİN STERLİN HARCANDI

Bugün yayımlanan mektupların gizliliğinin korunması amacıyla İngiltere Hükümeti’nin hukuki süreçte, 400 bin Sterlin yasal masraf ödediği ortaya çıktı.

Yayımlanan 27 mektupta, bitkisel ilaç sektöründen, süpermarketlerin piyasadaki hakimiyetine kadar geniş kapsamlı bir çok konuda, Charles’ın, hükümette bulunan 7 farklı devlet dairesine bildirdiği görüşler yer alıyor.

Galler Prensi’nin resmi konutu Clarence House’dan gelen açıklamaya göre ise bugün yayımlanan mektuplar, Charles’ın ülkesine ilişkin endişelerini ifade etmesinin bu şekilde sadece engellenebileceğini belirtiyor.

Irak Savaşı döneminde Prens Charles’ın, dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair’e silahlı kuvvetlerle ilgili yazdığı mektup da dikkat çekti.

Prens Charles, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in yanı sıra, dönemin Çevre Bakanı Elliot Morley dahil gönderdiği bakanlar arasında 17 cevap niteliğinde mektup aldığı kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.