Portekiz’in eski başbakanı yolsuzluktan tutuklandı

Portekiz’in eski başbakanı yolsuzluktan tutuklandı

Geçtiğimiz cuma günü Paris dönüşü Lizbon Havaalanında yolsuzluk ve kara para aklama soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Portekiz Başbakanı Jose Socrates tutuklandı. Cezaevine konulan sosyalist lider,  tutuklu yargılanacak. Socrates, Portekiz tarihinde tutuklanan ilk eski başbakan oldu.

Yolsuzluk, vergi kaçırma ve kara para aklama suçlamasıyla geçtiğimiz cuma günü gözaltına alınan eski Portekiz başbakanı Jose Socrates, üç gün süren ifadesinin ardından tutuklanarak cezaevine konuldu. Şüpheli para transferlerini ve banka işlemlerini inceleyen Hakim Carlos Alexandre, pazartesi gece geç saatlere kadar süren ifade sonrası Socrates’in tutuklanmasına karar verdi. 2005-2011 yılları arasında ülkeyi yöneten 57 yaşındaki Socrates, Portekiz tarihinde hakim önüne çıkan ve tutuklanan ilk eski başbakan oldu. Socrates’in avukatı Joao Araujo, kararı ‘haksız’ olarak nitelendirdi ve itiraz edeceklerini açıkladı. Portekiz yasaları, iddianamenin hazırlanmasına sekiz ay süre veriyor. Dolayısıyla Socrates’in bu süreçte hapiste kalabileceği ifade ediliyor. Portekiz tarihinde ilk kez Sosyalistleri tek başına iktidara taşıyan isim olan Socrates, cuma gecesi Paris dönüşü Lizbon havaalanına indiği sırada gözaltına alınmıştı. Dosyayı inceleyen hakim, Lizbon’dan Paris’e çantalarla para taşıdığı tespit edilen eski başbakanın makam şoförü Joao Perna ile Socrates’in yakın iş arkadaşı Carlos Santos Silva’nın da tutuklanmasına karar verdi. Diğer sanık avukat Gonçalo Ferreira ise yurtdışı yasağı konulup, haftada iki kere mahkemeye gelerek imza atma zorunluluğu ile serbest bırakıldı.

Ülke siyasetini sarsan davada Socrates ile ilgili soruşturma hakkında gizlilik kararı alındığı için dosyanın içeriğine dair fazla bir ayrıntı bulunmuyor. Ancak Portekiz medyasında yer alan iddialara göre sosyalist lider, başbakanlık yaptığı dönemde çıkardığı mali bir af kanunu ile İsveç’teki bir bankaya yatırdığı 20 milyon Euro’yu arkadaşının sahibi olduğu Portekiz’in ‘Esprito Santo Bankası’na transfer ederek akladı. Socrates’in Paris’teki 3,75 milyon dolarlık lüks evinin satın alınışına dair de spekülasyonlar var.

Davayı siyasi olarak değerlendiren anamuhalefetteki Sosyalistler ise tutuklamaları, dikkatleri merkez-sağ hükümetin içişleri bakanı Miguel Macedo’nun istifasıyla sonuçlanan diğer bir yolsuzluk soruşturmasından kaçırma amaçlı olarak niteliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.