Pompeo anılarını yazdı: Mike Pence’in 15 Temmuz’a dair iğrenç videoya maruz kalmasından endişe ettim

Pompeo anılarını yazdı: Mike Pence’in 15 Temmuz’a dair iğrenç videoya maruz kalmasından endişe ettim

ABD eski dışişleri bakanı ve eski CIA başkanı Mike Pompeo, ‘Bir Santim Bile Geri Çekilme’ başlıklı bir anı kitabı yayımladı. Pompeo, kitapta, Türkiye’nin IŞİD’i yenmek için ABD’ye gösterdiği askeri güçlerin yetersiz bulunması üzerine ABD’nin Suriyeli Kürtlerle çalışmak istediğini bildirdiğini, bunu duyan İbrahim Kalın ve Hakan Fidan’ın bağırarak toplantıyı terk ettiğini aktardı.

Pompeo’nun 2019 yılında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı Türkiye ziyaretinden söz ettiği bölüm de ilginç: “Pence’in, CIA Başkanı iken Türkiye’ye yaptığım ilk ziyaretimde izlemek zorunda kaldığım 2016 darbesini anlatan aynı üç saatlik videoya maruz kalmasından endişelendim. 2016 darbe videosu o kadar uzun ve o kadar iğrençti ki, bunun bir akıl sağlığı sorunu olduğunu düşündüm!”

Kitapta Pompeo, Türkiye’nin IŞİD’i yenmek için ABD’ye gösterdiği askeri güçlerin yetersiz bulunması üzerine ABD’nin Suriyeli Kürtlerle çalışmak istediğini bildirdiğini, bunu duyan İbrahim Kalın ve Hakan Fidan’ın bağırarak toplantıyı terk ettiğini aktardı. Pompeo kitapta ABD’nin IŞİD’le savaşmak için YPG veya Türkiye ile çalışmak konusunda arada kaldığını söylüyor ve şunları belirtiyor:

  • Mattis ve Dunford’un farklı bir endişesi vardı: Türkiye’nin ordusu IŞİD’i yenme kapasitesine sahip değildi. Dunford, Türkiye içinde eğitim gören ‘Türk işgal gücünü’ görmeye gitti. Türkler bu ziyareti defalarca erteledikten sonra, nihayet birlikleri gözden geçirmesine izin verildi. Gördükleri onu, Türklerin yoğun ABD desteği olmadan IŞİD’i yenme şansının sıfır olduğuna ikna etti. 
  • Beyaz Saray’daki toplantıda IŞİD’i yenmek için Suriyeli Kürtlerle birlikte çalışacağımızı söyledik. Bir odada hiç bu kadar çabuk patlayan bir öfke görmemiştim. Kalın ve Fidan bağırdı-çağırdı ve ardından hızla odadan ayrıldı.