Pew araştırması; El-Kaide’nin yaptıklarını Müslümanlar onaylamıyor

Pew araştırması; El-Kaide’nin yaptıklarını Müslümanlar onaylamıyor

Müslümanların yoğunlukla yaşadığı ülkelerde yapılan kamuoyu yoklamasına göre El-Kaide’nin yaptıkları İslam dünyasında onaylanmadığı aksine insanların bundan rahatsız olduğu ortaya çıktı.

El-Kaide terör örgütünün kurucusu ve lideri olan Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin birinci yıl dönümünde açıklanan anket sonuçlarına göre Türkiye’de de El-Kaide’nin yaptıklarını onaylamayanların sayısında artış oldu. Geçtiğimiz yıl Pakistan’da kaldığı bir çiftlik evinde Amerikan özel askeri birliği tarafından öldürülen Usame Bin Ladin’in ölü ele geçirilmesinin birinci yıl dönümünde Pew Araştırma Merkezi (Pew Research Center) İslam ülkelerinde yaptığı anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Anket sonuçlarına göre El-Kaide’nin yaptıklarını desteklemeyenlerin oranı yüzde 71 ila yüzde 98 oranında olduğu görüldü.

El-Kaide’nin terör yolu ile mücadele etmesinden en fazla rahatsızlık duyan ülkelerin başında Türkiye ile Lübnan olduğu görüldü. El-Kaide’nin izlediği politikayı destekleyenlerin oranı Lübnan’da yüzde 2, Türkiye’de ise yüzde 6 oranında olduğu belirlendi. Lübnan’da halkın yüzde 98’i El-Kaide’nin yaptıklarını desteklemediğini belirtirken Türkiye’de bu rakam yüzde 73 olarak belirlendi.

Mart ile Nisan ayı içinde Mısır, Ürdün, Lübnan, Türkiye, Pakistan da yüz yüze yapılan anketlere  göre El-Kaide’ye olan sempatinin hergeçen gün düştüğünü gösterdi. Ankete 5 binden fazla insanın katıldığı belirtilriken Türkiye’de 19 Mart 10 Nisan tarihleri arasında araştırmanın gerçekleştirildiği kaydedildi. Pew’in kendi web sayfasından duyurduğu araştırma sonuşlarında El-Kaide’nin yaptıklarını destekleyenlerin oranı en fazla Mısır’da. Mısır halkının yüzde 21’i El-Kaide’nin yaptıklarını onaylarken halkın yüzde 71’nin desteklemediği görüldü.

Afganistan’daki savaş nedeniyle en büyük sıkıntı yaşayan ülkelerin başında gelen Pakistan halkı dahi El-Kaide terör örgütününden ‘‘İlallah’’ ettiği ortaya çıktı. Pew’in verdiği rakamlara göre Pakistan halkının yüzde 55’i El-Kaide’nin yaptıklarını tasvip etmezken halkın yalnızca yüzde 13’ü terör örgütünün izlediği yolu doğru bulduğunu söyledi.

Ürdün halkının yüzde 77’si El-Kaide’nin yaptıklarını onaylamazken bu örgütün politikalarına destek verenlerin yüzdesi 15 olduğu görüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.