Pentagon: Türkiye ile teknik detaylar tamamlandı

Pentagon: Türkiye ile teknik detaylar tamamlandı

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasındaki IŞİD ile mücadele konusunda yapılan görüşmelerin teknik detaylarının tamamlandığını duyurdu.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’da yapılan basın toplantının başında IŞİD ile mücadelede ‘önemli bir gelişme’ yaşandığını belirterek, “ABD ile Türkiye, IŞİD’e karşıtı koalisyon operasyonlarına Türkiye’nin tam katılımına yönelik teknik detayları tamamladı.” dedi.

Söz konusu teknik düzenlemelerin operasyona dönüşmesinin birkaç günü alabileceğini kaydeden Cook, söz konusu anlaşmanın hava operasyonlarının takibi ve koordinesi ile çakışmaların önüne geçilmesini içeren hava görev emrine Türkiye’nin tam entegrasyonunu da kapsadığını dile getirdi.

Cook, “Türkiye’nin en kısa zamanda tam olarak katılacağın inanıyoruz.” dedi.

GÜVENLİ BÖLGE’DEN BAHSETMEDİK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, söz konusu anlaşmanın Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge kurmaya yol açacağı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Cook, “Biz yaklaşımızda güvenli bölgeden bahsetmedik.” dedi.

Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesi adına görüşmelerin süreceği mesajını veren Cook, iş birliğinin genişletilmesinin sadece hava operasyonları ile sınırlı olmadığını sınır güvenliğinin de buna dahil olduğunu sözlerine ekledi.

Cook bir soru üzerine YPG ile olan işbirliğini sürdüreceklerini belirtti.

SURİYELİ MUHALİFLERİ TÜRK İSTİHBARATI MI ELE VERDİ?

Basın toplantısında, eğit-donat programında yetiştirilen Suriyeli muhaliflerin Suriye’ye giriş yapmasından hemen sonra El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü tarafından kaçırılmasına yönelik iddialar da gündeme geldi.

Muhaliflerin Suriye’ye gireceğini El Nusra’ya Türk istihbaratının sızdırdığı yönünde iddiaların sorulması üzerine Cook, “Evet bazı haberleri gördüm. Ancak Türk hükümetinin El Nusra’yı eğitim gören bu kişilerin yerleri hakkında uyardığına yönelik bir bulgumuz yok.” dedi.

Cook, “Buna dahil olup olmadıklarını Türk yetkililere direk olarak sordunuz mu?” şeklindeki bir soru üzerine, kendisinin böyle bir soru sormadığını ancak diğer Amerikalı yetkililer adına buna cevap veremeyeceğini dile getirdi.

ABD’nin köklü medya şirketi McClatchy’ye bağlı McClatchyDC’de yer alan bir haberde geçtiğimiz ay Suriye’ye girmelerinin hemen ardından El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü tarafından kaçırılan Suriyeli muhalifleri Türk istihbarat yetkililerinin yakalattığı iddia edilmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.