Pentagon: Çin’in askeri harcamaları 145 milyar dolar

Story Highlights

  • ABD Savunma Bakanlığı’nın yayımladığı Çin’in yıllık askeri potansiyeli raporuna göre, Pekin’in 2013 yılı savunma bütçesi 145 milyar doları geçti.
  • Pekin yönetiminin aktif bir şekilde insansız hava araçları teknolojisini geliştirdiği, büyük kaynaklar ve teknolojik gelişim hızı ile Çin’in, ABD’nin insansız hava aracı sistemini geliştirme masraflarını geçebileceği de ileri sürüldü.
  • Raporda, Çin’in 2013 yılı Ekim ayında Filipin Denizi’nde, tarihindeki en büyük askeri deniz tatbikatını gerçekleştirdiği de vurgulandı.

Pentagon: Çin’in askeri harcamaları 145 milyar dolar

ABD Savunma Bakanlığı’nın yayımladığı Çin’in yıllık askeri potansiyeli raporuna göre, Pekin’in 2013 yılı savunma bütçesi 145 milyar doları geçti.

ABD Kongresi’ne sunulan ve Çin’in yeni tip füze geliştirmekte ve test etmekte olduğuna dikkat çekilen raporda, Çin’in deniz kuvvetlerini zenginleştirdiği ve hava kuvvetlerini güncellediği vurgulandı.

Raporda, Çin’in aynı zamanda siber, uzay ve elektronik harp alanındaki askeri kapasitesine yatırım yaptığına da işaret edildi.

Pekin yönetiminin aktif bir şekilde insansız hava araçları teknolojisini geliştirdiği, büyük kaynaklar ve teknolojik gelişim hızı ile Çin’in, ABD’nin insansız hava aracı sistemini geliştirme masraflarını geçebileceği de ileri sürüldü.

İnsansız hava araçlarının yanında Çin’in, askeri filo, savaş uçakları, füze ve siber silahların modernizasyonu programını geliştirdiğine de işaret edilen raporda, Çin ordusunun (Halkın Kurtuluş Ordusu- PLA) askeri modernizasyonuna devam ettiğine dikkat çekildi.

Çin’in askeri modernizasyona neden olarak da öncelikle potansiyel çatışma durumu olan Tayvan Boğazı ile Pekin’in genişleyen çıkarı ve dışa etki etmesinin, ayrıca Doğu Çin Denizi ile Güney Çin Denizi’ndeki artan tansiyon gösterildi.

Raporda, Çin’in 2013 yılı Ekim ayında Filipin Denizi’nde, tarihindeki en büyük askeri deniz tatbikatını gerçekleştirdiği de vurgulandı.

Çin’in ABD’nin müttefikleri Japonya ve Filipinler dahil olmak üzere, komşularıyla birkaç defa toprak anlaşmazlı yaşadığı, Çin’in şimdi ise Vietnam’la gergin deniz sürtüşmesine kilitlendiği kaydedildi.

ABD son 20 yıldır Çin’in askeri yayılmacılığı ve Asya’da endişeye neden olan kapalı strateji izlemesini eleştiriyor.

Çin, Mart ayında askeri harcamalarını yüzde 12.2 artışla 132 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Geçen yıl Çin, askeri harcamalarını yüzde 10,7 artışla 114 milyar dolar olduğunu bildirmişti. Bu rakamla Çin, askeri harcaması geçen yıl 600,4 milyar dolar olan ABD’nin ardından savunma bütçesi en yüksek olan ikinci ülke olmuştu.

Çin’den söz konusu rapor hakkında henüz bir yorum gelmezken, Pekin yönetimi, ABD’nin Çin’in askeri bütçesi ve diğer askeri alanlardaki yorumlarını eleştirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.